Nyt i Finale 2014.5

Producenten MakeMusic valgte at springe den årlige opdatering over i 2013, og tog springet direkte fra Finale 2012 til v.2014 og 2014.5. Har det været værd at vente på? Her er nogle af de vigtigste ændringer.

Macintosh: Fuldskærms modus og Retina skærm support på Mac notebooks.
Support af OS X 10.9 Mavericks, 10.10 Yosemite og det nyeste 10.11 El Capitan.
Windows: Fuld understøttelse af alle Windows versioner til og med Windows 10.

Nyt filformat: Filformatet er helt nyt og siges at tage højde for fremtidige ændringer(!) Det er en lidt vovet påstand, men det er OK at have ambitioner.
Finale 2014 kan gemme i det nuværende v.2012 format, så der er nu en vis form for bagud-kompatibilitet. Med det nye filformat skulle det i fremtiden ikke være nødvendigt at gemme i et gammelt fil-format, da det skal være det samme fra v.2014 og fremad.

Hurtigere: 10-15% hurtigere skærmopdatering på Windows og op til 50% hurtigere på Mac.
Eksport af audio er meget hurtigere.

Værktøjspaletterne er re-designede og uendeligt meget pænere end de hidtidige.

Utallige forbedringer: Mange rettelser og forbedringer "under kølerhjelmen", altså ting, man ikke umiddelbart opdager, men som forbedre stabilitet og kompatibilitet.
Alene fra v.2014 til 2014.5 er mere end 120 fejl rettet.
Læs om ændringerne fra 2014 til 2014.5 her: www.sibeliusblog.com/news/finale-2014-5-released

Stadig ikke 64-bit support: Mange programmer – inkl. Sibelius – kører nu i 64-bit, men Finale er desværre endnu ikke kommet med på vognen. Det er nok heller ikke noget, den almindelige bruger overhovedt vil lægge mærke til.

Klik og læs mere om ændringerne fra 2012 til 2014 i denne grundige, engelske gennemgang fra hjemsiden FinaleTips. Eller her i dansk oversættelse via Google Translate
Klik her og læs om ændringerne fra 2014 til 2014.5 på Sibelius Blog.
Klik og læs om ændringerne fra 2014 til 2014.5 på bloggen "of note".

Nyt i Finale 2012

ScoreManager™
ScoreManager™ giver dig hurtigt overblik over dine noder og arrangementer i Finale® 2012. ScoreManager™ tager sig af detaljerne – hvordan dine nodesystemer ser ud og lyder – så du ikke behøver gøre det. Skift fra fløjtesystem til klarinetsystem. Skift mellem fløjte og klarinet i samme system. ScoreManager™ ved hvordan klarinetten transponerer, ser ud og lyder, og laver de nødvendige ændringer. Ændringer i ScoreManager™ afspejles øjeblikkeligt i partituret, så du nemt kan komme videre med din musik. Du kan tilmed lave ændringer og tilføjelser i dit valg af lyde fra ScoreManager™. Nu behøver du ikke længere at rette MIDI-kanaler i MIDI-setup – alt gøres nu i én arbejdsgang.

Automatisk indstilling af MIDI-enheder
Nu er det slut med af skulle indstille MIDI-enheder. Finale® 2012 finder selv tilsluttede MIDI-enheder og "vælger" dem automatisk, så du ikke længere behøver gøre det!
Det er rart, hvis du har Finale® på din laptop og veksler mellem forskellige MIDI-enheder afhængig af hvor du arbejder.

Space Systems v 2.00 – nodesystemers fordeling
Nodesystemerne bliver automatisk fordelt ligeligt på siden med Space Systems v2.00. Du kan selv vælge mellem ligelig (even), proportionel (proportional) eller andre fordelinger. Du kan også bare lade Finale®’s automatik tage over ved at trykke på "Apply"-knappen (Udfør).

Nye fonte
En helt ny font fra Broadway Copyist familien, "Finale Copyist", giver et letvægts-udseende, og giver dig nu mulighed for at bruge minuskler/små bogstaver for at øge læsbarheden af sangtekster og akkordsymboler.
Den numeriske font i Finale® 2012 gør det nemt at indtaste romertal, harmonisk analyse eller fx notation af generalbas (basso continuo).

Alphanotes™, Finale®’s værktøj til at placere tonenavne inde i nodehovedet, er som skabt til begynderelever, og er i Finale® 2012 blevet opdateret med nye features, bl.a. muligheden for at skrive H i stedet for B.

Udvidet PDF-support
Uanset om du bruger Mac OS eller Windows computer, er det nu simpelt at lave en .pdf-fil med Finale. Du kan nemt samle alle dine sider i et enkelt .pdf-dokument, sende en enkelt side eller eksportere et udsnit af en side. Du kan indsætte billeder eller måske et logo på dine Finale-filer.
Finale 2012 tilføjer nu også .pdf til rækken af grafikformater, som du kan indsætte i dine partiturer.

Forbedret grafisk værktøj
Det har aldrig været så nemt at eksportere musik fra Finale® til brug i din opgave, afhandling, bog eller eksamensmateriale. Finales opdaterede grafiske værktøj har nu et skalérbart udsnits-vindue, så du hurtigt kan justere marginer på din grafik, og gitterlinjer og guidelinjer med "snap-to"-funktion hjælper dig med at få det perfekte resultat.

Setup Wizard i Finale® 2012
Opsætning af dine noder er nu blevet endnu lettere. Den nye "setup wizard" i Finale® 2012 husker dine tidligere valg og præferencer og gør dermed opsætningen af dine noder hurtigere. Hvis du selv har installeret samplebiblioteker til afspilning af din musik finder "setup wizard" dem for dig.

SmartMusic® – slut med at øve alene
Finale® kan som det eneste gemme din musik I SmartMusic®-format, SmartMusic® er et interaktivt øveprogram for instrumentalister og vokalister. Nu kan du øve sammen med et akkompagnement via computeren, hver gang du øver dig.
SmartMusic® er Guitar Hero for musikelever!

Nyt i Finale 2011

Finale 2011 kan tilpasses den enkeltes arbejdsmetoder, så man kan koncentrere sig om det kreative, og Finale kan tage sig af detaljerne:

Stadig alle “de gode, gamle nyheder”:

Nyt i Finale 2010

Nyt i Finale 2009

Strømlinet arbejdsgang 
Måden, du bl.a. sætter de dynamiske tegn og accenter på, er gjort mere enkel og glidende. Du bliver i samme værktøj og vindue, når du sætter alle de nødvendige musikalske tegn.

Tapspace Virtual Drumline™ lydbibliotek 
Med Finale følger også mere end 100 instrumentlyde fra Tapspace Virtual Drumline, verdens mest kraftfulde marching and concert percussion software instrument med the world-champion Santa Clara Vanguard percussion section.

Udvidet SmartMusic understøttelse 
Finale 2009 gør det enklere og hurtigere at gemme arrangementer til studerende, der bruger SmartMusic til øvelser. Eleverne kan frit vælge det instrument, som de foretrækker.

Garritan lydbibliotek 
Med Finale følger nu mere end 300 samplede lyde fra producenten af Personal Orchestra. De nye gratis lyde er bl.a. barytonsax., vintage electric piano, eletric guitar, håndbjælder og meget mere.

Aria Player: næste generation 
Garritan Aria Player følger gratis med og er fuld integreret i Finale 2009. Aria giver dig en fuldstændig overlegen lyd, som giver dig mere kontrol og en meget forbedret brugervenlighed.

Vindue med flere sider 
Du kan nu se og redigere mange sider på én gang, samtidig med at du kan følge det på skærmen.

Full VST/AU instrument support
Finale er nu kompatibel med alle VST/AU instrumenter og giver brugerne ubegrænsede muligheder. Du kan nu specificere, hvilket VST/AU plug-ins, du vil bruge. Elimination af konfliktende tilslutninger: Finale tjekker plug-ins for kompatibilitet, før du loader.

Og meget mere 
Forbedringer af Engraver slurs, Human Playback® udvidelser, FinaleScript® 2.0 and opdatering af MusicXML. Windowsbrugere får også fordel af ASIO support, som giver en mere nøjagtig playback, reducerer forsinkelse og øger kompatibiliteten ved at understøtte flere typer af lydkort. (ASIO support er ikke nødvendig i Mac OS X).

Finale indeholder alle de funktioner, som er nødvendige for at kunne udføre et tilfredsstillende layout.
Finale løser alle opgaver lige fra den enkle melodilinie med becifringer og tekst til det mest komplekse partitur.
Programmet giver dig mange muligheder for at skrive noder, fx indtastning med mus, indtastning via tastatur, indspilning via MIDI-keyboard eller indspilning via mikrofon.


Tilbage til Indigo 2's produkter