Notebook - dit mobile studie

Der er rigtig mange forskellige bærbare computere. Mange af dem vil fungere fint som musik-PC.
Her er nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig gennem denne jungle.

Intel Core notebooks

Apples MacBooks er rigtig fine til audioproduktion. De har lav latency selv med det indbyggede lydkort, og de kører lang tid på batteriet. De er også forholdsvis dyre.

Windows notebooks er generelt set lidt billigere end en Mac set i forhold til ydelse. Der er dårligere latency med det indbyggede lydkort. Det er blevet meget bedre med Windows 10.

Du har et valg
Der er kun nogle få MacBooks at vælge mellem, og de er alle af rigtig god kvalitet.
Der er mange hundrede forskellige Windows computere - nogle er dårlige, andre rimeligt gode, mens nogle er bedre end en MacBook.

Det er let at vælge en god Mac, men med en Windows computer stiller sagen sig noget anderledes - du skal se dig godt for, eller spørge os til råds.

Danmarks aller-bedste PC-værksted
Vores notebooks er fremragende, og værkstedet, der samler dem, er helt i top med både kvalitet og support.
Der kan ikke være tvivl om at producenten AVD, som samler vore notebooks, er Danmarks suverænt bedste. Punktum!

Hastighed
Vælg en i7 CPU, så er du på rette spor. Mange kan også klare sig med en i5, mens nogle få kan klare sig med en Core i3.
Hvis hastigheden langsomt falder, så kan det skyldes at blæseren i notebook'en efterhånden bliver stoppet af støv. Den skal du huske at rense med jævne mellemrum - måske én gang om året.

Mobile lydkort

Det største problem for mobile musikere er nok at finde det rette mobile lydkort, da det indbyggede lydkort bare ikke er godt nok. Dels har det forsinkelse (latency), dels vil nogle mene, at der er for dårlige konvertere i det (støj, ringe lydkvalitet).

Eksterne lydkort kan kobles til via usb. Usb-lydkort er der mange af og de kører ofte på usb-strøm.
Macintosh har ikke FW længere, men i stedet Thunderbolt (som kan konverteres til FW med et kabel.)

Generelle betragtninger og overvejelser

Harddisk-type: En standard notebook har ofte en harddisk med 5400 rpm (omdrejninger i minuttet), men det skal du ikke lade dig nøjes med. Vi anbefaler klart, at du vælger en 7200 rpm.
Bemærk at en 2,5" 7200 rpm harddisk (i en bærbar) ikke er så hurtig som en 3,5" 7200 rpm harddisk (stationær PC), selv om de umiddelbart lyder til at være ens. For jo større diameteren på harddisk-skiverne er, desto hurtigere kører de forbi læse-/skrivehovedet.
Omkredsen af en cirkel er direkte proportional med diameteren. Derfor er en 2,5" harddisk i teorien ca. 30% langsommere end en 3,5" ved samme omdrejningshastighed og data-tæthed.
En 2,5" i 5400 rpm har kun 50% af hastigheden af en standard 3,5" harddisk med 7200 rpm
Der er andre ting, som spiller ind end lige størrelsen i tommer, så forskellen mellem de to typer af harddisk kan være større eller mindre end her nævnt.

SSD: Du vil blive glad for en SSD, da de er omtrent 8x så hurtige som en harddisk. Har du råd, så vælg en (stor) SSD.

Værd at overveje ifm. køb af notebook:

Problemer

USB2 sammen med Haswell-chipset
(Vi bruger nu Skylake chipset, som ikke har dette problem)

De nye Hasswell chipset fra sommeren 2013 og frem kan give problemer med Windows 7 og 8, når man anvender USB2-portene.
Hvis du bruger fx en usb-mus eller andet usb-udstyr, og der er problemer, så prøv i første omgang at bruge en USB3-port og ikke en USB2-port. USB3-sokler er blå, de andre er sorte.

Det nye Haswell chipset giver problemer med at lukke computeren
En sikkerhedsopdatering fra Microsoft giver problemer med usb-driverne på mange Haswell-computere, så de ikke kan lukke ned.

Her er en vejledning, som går ud på at fjerne den driver og enhed, som giver problemer, indtil Microsoft kommer med en mere langsigtet løsning.
Klik på billedet og se det i fuld størrelse.

  1. Gå til Start > Kontrolpanel > Enhedshåndtering
    (eller Start > Kontrolpanel > Enheder og Printer > Enhedshåndtering)

  2. Klik på trekanten foran linjen "Systemenheder"

  3. Find det emne, der hedder "Intel Management Engine"

  4. Højreklik på dette emne og vælg "Fjern". Højreklik endnu en gang på emnet og vælg "Deaktiver".

WiFi sluger resourcer
Har du problemer med klik og pops i dine optagelser, så prøv at slå den trådløse netforbindelse fra. Den er ofte slem til at sluge resourcer.

CPU throttling
...er når computeren ændrer på CPU-hastigheden for at spare strøm. Men hver gang hastigheden sættes op eller ned, risikerer du at få klik i audio. Derfor bør du sætte strømstyringen til "Høj ydeevne" i Windows 7.
Hvis du stadig har problemer med klik og pop i audio, så skal du ind i computerens BIOS, hvor du måske kan slå EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) og C1E enhanced halt state fra. Det er dog ikke alle bærbare computere, der har disse muligheder i BIOS.

Bærbare har flere fejl end stationære PC'er.
En ud af tre bærbare pc'er vil i løbet af tre år gå i stykker, siger selskabet SquareTrade, der har analyseret fejl-rapporter for 30.000 bærbare computere (efteråret 2009).
I løbet af en treårig periode gik hver fjerde HP-notebook i stykker. Asus lå på førstepladsen med kun hver syvende, der går i itu.
HP, Acer og Lenovo lå i den dårligste del af fejlstatistikken.
Tæt på Asus i den bedste ende finder man Toshiba på andenpladsen og som nummer tre Sony.
Apple, der ifølge de danske forbrugermyndigheder har et relativt højere antal klagesager end andre mærker, lå i midten mht. fejlprocent.
Vi anbefaler Asus notebook eller vore egne ABook's, som også har en meget, meget lav fejlprocent. Og firmaet bag, AV Distribution, er uden for enhver konkurrence.


Tilbage til Info Hjem © 2014 Indigo 2, Vermundsgade 12, DK-8260 Viby J.