SSD og de nye sokkel-typer

SSD kan forbindes til en PC via forskellige sokkeltyper. Her gennemgås de vigtigste.

SATA-protokol og SATA-kabler har gennem mange år været den måde, harddiske og SSD'er talte sammen med bundkort og CPU på.

Meget har ændret sig; dels har der været behov for større hastighed, end det SATA III kan klare, dels har behovet for at mindske størrelsen på selve SSD-enheden, så den kunne passe ind i Ultrabooks og iPads osv. gjort, at der er kommet nye stiktyper til.

2,5" SSD'er med SATA III interface

SATA III (også kaldet Sata 600) har en hastighed på 4800Mbps (600MB/s).
Almindelige, hurtige SSD'er til SATA III har typisk en læse-/skrivehastighed på omkring de 500Mbps.
Størrelsen er 2,5" og den er valgt fordi, det er en standard, der i længere tid har været anvendt til traditionelle harddiske, og derfor har det været let at få den på markedet, men egentlig kunne den have en hvilken som helst størrelse, da der jo ikke er bevægelige dele i en SSD, men kun kredsløb.

Her ses en Samsung 850 EVO med SATA-datastik længst væk og SATA-strømstik nærmest.
Klik på billedet og se SSD'en nedefra, hvor man tydeligere kan se SATA-stikket.

Langt de fleste vil få mest for pengene i en alm. 2,5" SATA-SSD, da hastigheden vil være langt rigelig. En sådan SSD er trods alt omkring 5-7 gange hurtigere end en harddisk.

mSATA – en SSD uden hylster

For bedre at få plads til (flere) SSD'er i små og tynde labtops, skrællede man hylstret af den traditionelle SSD og endte op med formatet mSATA, som har samme hastighed som den oprindelige.

Her ses en Samsung 850 EVO med mSATA.

 

Man kan stadig finde notebooks med mSATA-sokler, men standarden er på vej ud og erstattes af M.2 

M.2 (tidl. NGFF – Next Generation Form Factor) erstatter mSATA

Med skiftet til M.2 får vi dels et nyt stik, men især en potentiel meget højere overførselshastighed, da der kan bruges PCI-express-protokol. M.2 kan også fås med SATA-protokol og er så ikke hurtigere.
M.2 SSD'er er typisk endnu mindre end mSATA. Hverken M.2 eller mSATA kræver kabler, da de sættes direkte i en sokkel på bundkortet.

PCIe har en hastighed på 32Gb/s sammenlignet med 6Gb/s for SATA III. I praksis kan en M.2 SSD være op til fire gange så hurtig som en SATA III SSD. Når der bruges PCIe-protokol, så hedder det NVMe M.2 (NVMe – Non-Volatile Memory Express)

Her ses en Samsung 850 EVO M.2, SATA SSD:

Her ses en Samsung 950 PRO M.2, NVMe SSD:

 

M.2 NVMe stikket har samme bredde som M.2 SATA, men med en udskæring mindre i stikket.
Samsung 950 PRO M.2 er sindssyg hurtig.

Samsung 950 PRO med M.2 formfaktor og V-NAND baseret NVMe teknologi giver en helt enestående ydelse. Samsung 950 PRO har læsehastighed på ca. 2500 MB/s og skrivehastighed på ca. 1500 MB/s. Det overgår SATA SSD'er i hastighed med mere end 4,5 gange (læse) og mere end 2,5 gange (skrive).

V-NAND-teknologien forlænger levetiden og mindsker belastningen ved tungt arbejde. Samsung 950 PRO har Dynamic Thermal Throttling Protection teknologi, der kontrollerer temperaturen, så dine data er sikret mod overophedning.

M.2 – og især NVMe – er stadig en smule dyrere end SATA III.
Kikker du på notebook, så gå efter en model med M.2.

U.2 SATA express

U.2 er en SATA express standard, som (igen) bruger 2,5" formatet, og her er fordelen, at det giver plads til langt flere hukommelses-moduler og bedre køling. Læs mere og se billeder hos Tom's Hardware.


Kilder bl.a.: http://rog.asus.com/20322016/hands-on/easy-guide-to-ssds-sata-msata-m-2-and-u-2/