Kopiering af CD'er og LP'er

Du har en hulens masse musik-CD'er og måske endda en stak gamle EP'er og LP'er og måske endda kassettebånd, som du gerne vil have ind på din computer, så du lettere kan finde rundt i dem, og måske vil du også gerne have det lagt ind på din smartphone. Læs videre!

Vigtige valg

Det er et stort arbejde at lægge hele sin musiksamling ind på computer – især hvis der også er LP'er og kassettebånd iblandt. Så forbered dig godt og tag nogle valg, som rækker lidt ind i fremtiden, da du ellers risikerer at skulle lave det hele om igen, efter at have gjort dig de første erfaringer.

Kodning: Skal du vælge MP3 eller AAC (endelsen .m4a) eller noget helt tredje?
Windows Media Player vil som udgangspunkt bruge MP3, mens iTunes foreslår AAC. Hvis du bruger AAC, så risikerer du at musikken ikke kan afspilles på din (ældre) mobiltelefon, mens alle smartphones bør kunne klare det. Dit fjernsyn kan måske heller ikke afspille andet end MP3. Tjek dine apparater, inden du beslutter dig. AAC går for at være en lidt bedre kvalitet ved samme kbps / filstørrelse, men man kan jo bare vælge en højere MP3-kvalitet.

Kvalitet: En moderne computer har masser af harddiskplads, så lad være med at vælge 128 kbps, selv om iTunes eller Windows Media Player foreslår det. Stort set alle kan høre en skinger, ringende mislyd ved 128 kbps. Ved 160 kbps vil mange være i tvivl, mens de færreste kan høre forskel på original og kopi ved 192 kbps.
I tabellen kan du se, hvad et musikstykke på 6 minutter fylder i standard wav-kvalitet (det, som sangen fylder på CD'en) og i fire forskellige kompressioner. Gang selv med 10 for at få størrelsen for nøjagtig én times stereooptagelse eller dét, der typisk ligger på en audio-CD.
Kbps står for Kilobit Per Second.

Filstørrelser Wav, 16-bit, 44,1 kHz MP3 128 kbps MP3 160kbps MP3 192kbps MP3 320kbps
6 min. stereo 61,7 MB 5,6 MB 7,0 MB 8,4 MB 14,0 MB

CD'er

Det tager kun et par minutter pr. CD at importere alle sangene til fx iTunes programmet.
Du bør være koblet op på internettet, da importprogrammet så kan hente sportitler og navn på album og kunstner osv. fra Gracenote databasen.

Software (iTunes)

Mange programmer kan katalogisere og gemme din musik, så det er nemt at finde rundt i.
Jeg bruger iTunes, som du kan hente her: www.apple.com/dk/itunes/download/
Når du har installeret programmet, anbefaler jeg disse indstillinger:

  1. Gå til menuen Rediger > Indstillinger... > Generelt
  2. Klik på [Importindstillinger...]
  3. Vælg fx MP3-kodning og Højeste kvalitet (192 kbps).
  4. Sæt flueben ud for "Hent automatisk CD-spornavne fra internettet".

Du skal også ind i fanebladet "Avanceret".
Sæt et flueben i "Bevar organisering i mapper i iTunes Media".
Og det vil være klogt at vælge en helt bestemt mappe til at gemme musikken i, som bør ligge "det rette sted". Altså, vælg en harddisk-partition, hvor der er plads nok, og hvor det er let af finde mappen, så du kan tage en backup.

Når du sætter en CD i din computers CD-drev, vil dette billede dukke op:

Sæt flueben ud for de sange, du vil kopiere. Tryk på knappen [Importer cd]. Dette vindue dukker op...

Her kan du lave om på kodningen af de filer, du gemmer. Klik [OK] for at kopiere de valgte sange til harddisken på din computer. Vælg WAV-kodning, hvis du vil arbejde videre med sangene og evt. redigere i dem med programmet Audacity (se nedenfor).

LP'er og kassettebånd

Det vil tage lige så lang tid at få optaget, som det tager at afspille dem. Så en time pr. LP er nok et meget godt bud inkl. lydprøver og korrekt indstilling af lydniveau.
Dertil kommer så hele arbejdet med at klippe optagelsen op i enkeltnumre og evt. give numrene navne. Og andre informationer som kunstner og pladens navn skal måske også skrives ind.

I stedet vil jeg anbefale dig at gå i gang med at bestille alle de LP'er, du kan, hjem fra biblioteket som CD'er. Dermed kan de lægges ind meget, meget hurtigere. Dem, du ikke kan finde på biblioteket, må du så indspille på den langsomme måde.
Du skal være tilmeldt både et lokalt bibliotek og det landsdækkende.
Her er det landsdækkende, hvor man bestiller og får leveret til sit lokale bibliotek i løbet at 3-4 dage: https://bibliotek.dk/da

Software til kopiering og redigering – Audacity

Kan du ikke finde dine LP'er som tilsvarende udgaver på CD, må du i gang med at overspille dem.

De fleste moderne computere har et rimeligt indbygget lydkort, men er du ikke tilfreds med konverteringen fra analog til digital lyd, må du investere i et af vore usb-lydkort til omkring 1000 kr.

Jeg vil anbefale dig at tappe lyden fra dit HiFi-anlæg.
Du kan sætte et kabel mellem computerens line-in og HiFi anlæggets Tape-out.
Det er sikkert at Phono til stereo mini-jack kabel, du skal bruge.

Køb det fx hos www.av-connection.dk/?PNo=NNC-1152-002

Har du ikke længere et anlæg, som kan tilsluttes en grammofon (kræver RIAA-forstærker), så må du købe en usb-konverter med indbygget RIAA-forstærker.
Så går du i gang med at overspille LP'erne eller kassettebåndene.
Det anbefales at bruge dette gratis program til at optage med: www.indigo2.dk/info/audacity.htm
I Audacity vil jeg anbefale dig at optage en hel LP eller kassettebånd ad gangen og så klippe det op i numre efterfølgende. Gem (eksportér) som WAV-filer, hvis musikken skal bruges eller redigeres i et andet program. Ellers kan du gemme direkte som MP3 fra Audacity.

Det er for meget at komme ind på her, hvordan man redigerer og klipper i Audacity, men prøv dig  frem med programmet, det er meget nemt at bruge.

Når du har overspillet og klippet numrene op, kan du trække filerne over i iTunes vinduet.
Vælg alle spor med [Ctrl] + [A] og højreklik på ét af dem og vælg "Opret MP3-version".
Dernæst kan du markere alle de oprindelige Wav-filer i iTunes og højreklikke på én af dem og vælge "Slet". Filerne fjernes fra iTunes' oversigt, men originalen bliver liggende, hvor du gemte den. Når du har fået lidt rutine i det, og du har kontrolleret, at dine MP3-filer er OK, kan du jo evt. slette de optagelser, du har lavet med Audacity, da disse Wav-filer fylder ganske meget.

Yderligere læsning

Her er en vejledning for dem, der ønsker den højeste kvalitet i kopieringen. Skrevet af Holger fra www.lydmaskinen.dk: www.lydmaskinen.dk/viewtopic.php?f=33&t=73419

Hvad må du kopierer? https://kum.dk/kulturomraader/ophavsret/musik

 Tilbage til Indigo 2's info-sider