Laptop – dit mobile studie

Der er rigtig mange forskellige bærbare computere. Mange af dem vil fungere fint som musik-PC.
Her er nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig gennem denne jungle.

Her er vores ABook laptop konfigurator, hvor du sætte din egen laptop sammen.

Intel Core laptops

Apples MacBooks er rigtig fine til audioproduktion. De har lav latency selv med det indbyggede lydkort, og de kører lang tid på batteriet. De er også forholdsvis dyre.

Windows laptops er generelt lidt billigere end en Mac set i forhold til ydelse. Der er dårligere latency med det indbyggede lydkort. Det er blevet meget bedre med Windows 10.

Du har et valg
Der er kun nogle få MacBooks at vælge mellem, og de er alle af rigtig god kvalitet.
Der er mange hundrede forskellige Windows computere – nogle er dårlige, andre rimeligt gode, mens nogle er bedre end en MacBook.

Det er let at vælge en god Mac, men med en Windows computer stiller sagen sig noget anderledes – du skal se dig godt for eller spørge os til råds.

Danmarks aller-bedste PC-værksted
Vores laptops er fremragende, og værkstedet, der samler dem, er helt i top med både kvalitet og support.
Der kan ikke være tvivl om at producenten AV Distribution, som samler vore laptops, er Danmarks suverænt bedste. Punktum!

Generelle betragtninger og overvejelser

CPU
Processoren er den vigtigste del af en computer. Den kan ikke skiftes ud senere, så hellere vælge for hurtig end for langsom CPU.
Vælg en i7 CPU, så er du på rette spor. Mange kan også klare sig med en i5, mens en Core i3 ikke kan anbefales til musikredigering i en laptop, men den kan være OK til nogle i en stationær PC.
Hvis hastigheden langsomt falder, så kan det skyldes at blæseren i laptop'en efterhånden bliver stoppet af støv. Den skal du huske at rense med jævne mellemrum – måske én gang om året.

Se vores sammenligning af CPU'ers hastighed i punktet "CPU sammenligning" i venstre margin.

RAM
4 GB RAM er et absolut minimum i dag – især hvis du har valgt et chip-set med integreret grafikkort. Vi anbefaler at tage mindst 8 GB. Og arbejder du med samplede instrumentlyde, så er 16 GB en god ting.

Harddisk
En standard laptop har ofte en harddisk med 5400 rpm (omdrejninger i minuttet), men det skal du ikke lade dig nøje med. Du skal mindst vælge en 7200 rpm harddisk.
Bemærk at en 2,5" 7200 rpm harddisk (i en bærbar) ikke er så hurtig som en 3,5" 7200 rpm harddisk (stationær PC), selv om de umiddelbart lyder til at være ens. For jo større diameteren på harddisk-skiverne er, desto hurtigere kører de forbi læse-/skrivehovedet.
Omkredsen af en cirkel er direkte proportional med diameteren. Derfor er en 2,5" harddisk i teorien ca. 30% langsommere end en 3,5" ved samme omdrejningshastighed og data-tæthed.

SSD
Du vil blive glad for en SSD, da de er omtrent 7x så hurtige som en harddisk. Har du råd, så vælg en (stor) SSD. Gå efter en SSD med M.2-stik. Det er ikke nødvendigt med en NMVe-SSD. SATA-SSD'er er tilstrækkeligt hurtige.

Lydkort
Det største problem for mobile musikere er nok at finde det rette mobile lydkort, da det indbyggede lydkort sjældent er godt nok. Dels har det forsinkelse (latency), dels vil nogle mene, at der er for dårlige konvertere i det (støj, ringe lydkvalitet).

Eksterne USB-lydkort er der mange af og de kører ofte på USB-strøm.
Macintosh har ikke FW længere, men i stedet Thunderbolt (som kan konverteres til FW med et kabel.)

USB-porte
Bør have mindst 2 og helst 3-4 usb-porte (lydkort, harddisk til backup, mus).

Skærm og grafikkort
Skærmstørrelse går fra ca. 12"-17". Opløsningen er fra 1280x800 til 1920x1080 eller højere. Høj opløsning betyder, at du ser mere af dit musikprogram = bedre overblik.
Stort set alle laptops kan sættes til en stor, ekstern skærm i fx. 24".

Du behøver ikke et dedikeret grafikkort til musikproduktion. Intels CPU'er har et udmærket, indbygget grafikkort, som også kan drive flere skærme.

Problemer

Wi-Fi sluger resourcer
Har du problemer med klik og pops i dine optagelser, så prøv at slå den trådløse netforbindelse fra.
Den kan være slem til at sluge ressourcer.

CPU throttling
...er når computeren ændrer på CPU-hastigheden for at spare strøm. Men hver gang hastigheden sættes op eller ned, risikerer du at få klik i audio. For at undgå dette, kan du prøve at sætte strømstyringen til "Høj ydeevne" i Windows kontrolpanel for strømstyring.
Hvis du stadig har problemer med klik og pop i audio, så tjek computerens BIOS, hvor du måske kan slå EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) og C1E enhanced halt state fra. Det er dog ikke alle bærbare computere, der har disse muligheder i BIOS.

Læs mere i vore vejledning til optimering af Windows.


Tilbage til Info Hjem  © 2017 Indigo 2, Vermundsgade 12, DK-8260 Viby J.