Notebook – dit mobile studie

Der er rigtig mange forskellige bærbare computere. Mange af dem vil fungere fint som musik-PC.
Her er nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig gennem denne jungle.

Intel Core notebooks

Apples MacBooks er rigtig fine til audioproduktion. De har lav latency selv med det indbyggede lydkort, og de kører lang tid på batteriet. De er også forholdsvis dyre.

Windows notebooks er generelt lidt billigere end en Mac set i forhold til ydelse. Der er dårligere latency med det indbyggede lydkort. Det er blevet meget bedre med Windows 10 og 11.

Du har et valg
Der er kun nogle få MacBooks at vælge mellem, og de er alle af rigtig god kvalitet.
Der er mange hundrede forskellige Windows computere – nogle er dårlige, andre rimeligt gode, mens nogle er bedre end en MacBook.

Det er let at vælge en god Mac, men med en Windows computer stiller sagen sig noget anderledes – du skal se dig godt for eller spørge os til råds.

Danmarks aller-bedste PC-værksted
Vores notebooks er fremragende, og værkstedet, der samler dem, er helt i top med både kvalitet og support.
Der kan ikke være tvivl om at producenten, AV Distribution, som samler vore notebooks, er Danmarks suverænt bedste. Punktum!

En stor fordel ved ABooks er også, at hvis den går i stykker, så reparerer værkstedet og sender som regel retur samme dag. Aflevér på posthuset mandag og ha' den tilbage onsdag eller torsdag.

Generelle betragtninger og overvejelser

CPU
Processoren er den vigtigste del af en computer. Den kan ikke skiftes ud senere, så hellere vælge for hurtig end for langsom CPU.
Vælg en i7 CPU, så er du på rette spor. Mange kan også klare sig med en i5, mens en Core i3 ikke kan anbefales til musikredigering i en notebook, men den kan være OK for nogle med en stationær PC.

Se vores sammenligning af CPU'ers hastighed i punktet "CPU sammenligning" i venstre margin.

Hvis hastigheden langsomt falder, så kan det skyldes at blæseren i notebook'en efterhånden bliver stoppet af støv. Den skal du huske at rense med jævne mellemrum – måske én gang om året.

RAM
8 GB RAM er et absolut minimum i dag – især hvis du har valgt et chip-set med integreret grafikkort. Og arbejder du med samplede instrumentlyde, så er 16 GB en god ting. 32 GB er selvfølgelig bedre – især fordi der kun er plads til to RAM-kredse, så hvis du senere vil opgradere, skal du som regel smide det væk, der sidder i maskinen, for at få plads til mere.

Harddisk – HDD
...kan vi springe over. Alle moderne notebooks bruger nu kun SSD.

SSD
Vi bruger kun NVMe-SSD'er, som er de hurtigste SSD'er.
Vælg SSD'en så stor, som du har råd til. De fyldes hurtigt op, og de bør aldrig være mere end 75-80% fyldte, da det går ud over hastighed og levetid.
Læs også om "SSD'er og sokler" i venstre margin.

Lydkort
Det største problem for mobile musikere er nok at finde det rette mobile lydkort, da det indbyggede lydkort sjældent er godt nok. Dels har det forsinkelse (latency), dels vil nogle mene, at der er for dårlige konvertere i det (støj, ringe lydkvalitet).

Eksterne USB-lydkort er der mange af og de kører ofte på USB-strøm. Læs mere under "Lydkort" i venstre margin.

USB-porte
Bør have mindst 2 og helst 3-4 usb-porte (lydkort, harddisk til backup, mus).

Skærm og grafikkort
Skærmstørrelse går fra ca. 14"-17". Opløsningen er fra 1920x1080 til 4k. Høj opløsning betyder, at du ser mere af dit musikprogram = bedre overblik.
Alle notebooks kan sættes til mindst én stor, ekstern skærm.

Du behøver ikke et dedikeret grafikkort til musikproduktion. Intels CPU'er har et udmærket, indbygget grafikkort, som også kan drive flere skærme.
De af vore notebooks, der har et dedikeret NVidia grafikkort, er perfekte til spil og videoredigering.

Problemer

Wi-Fi sluger resourcer
Har du problemer med klik og pops i dine optagelser, så prøv at slå den trådløse netforbindelse fra.
Den kan være slem til at sluge ressourcer.

CPU throttling
...er når computeren ændrer på CPU-hastigheden for at spare strøm. Men hver gang hastigheden sættes op eller ned, risikerer du at få klik i audio. For at undgå dette, kan du prøve at sætte strømstyringen til "Høj ydeevne" i Windows kontrolpanel for strømstyring.
Hvis du stadig har problemer med klik og pop i audio, så tjek computerens BIOS, hvor du måske kan slå EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) og C1E enhanced halt state fra. Det er dog ikke alle bærbare computere, der har disse muligheder i BIOS.

Læs mere i vore vejledning til optimering af Windows.


Tilbage til Info Hjem  © 2021 Indigo 2, Vermundsgade 12, DK-8260 Viby J.