Tuning af Windows

Windows 10 er et rigtig godt styresystem til audio.

Her er alligevel nogle fif og fiduser, som kan gøre din computer lidt hurtigere.

Når du får en computer fra os, er Windows installeret sammen med de mest nødvendige drivere til grafikkort, bundkort, harddisk, CD-brænder og den slags. Der er ikke installeret drivere til specielle lydkort eller musiksoftware, som du har købt sammen med computeren – med mindre andet er aftalt.
Vi foretrækker, at du selv tilpasser Windows, da der er mange personlige valg involveret i processen og da ikke alle ønsker at lave alle de ændringer i Windows, som er mulige.
Det samme gælder software, som du har købt med computeren; vi foretrækker at du selv installerer så meget som muligt, da det giver dig værdifuld viden om programmerne og dermed bedre mulighed for at klare problemer, som dukker op hen ad vejen.

Problemløsning: Her er Native Instruments tuning tips, som er god til fejlfinding ved latencyproblemer, og her skal du gå ned til punkt 3.2, hvor du finder en grundig gennemgang af hjælpeprogrammet LatencyMon, som er god til at finde fejlkilder, der giver høj/dårlig latency.

Bedste tip: Hvis du har problemer med knas og klik i dine optagelser, så optag i 44.1kHz, i stedet for 96 kHz. Det halverer belastningen på din CPU, og der er meget, der taler imod at optage i mere end 44.1kHz. Du kan straks køre dobbelt så mange plug-ins og software instrumenter.
24-bit kan dog være en meget god ting, men kræver selvfølgelig lidt mere af CPU'en end 16-bit.

System: Mange gange i denne tekst får du brug for at gå ind i "Systemindstillinger".
I stedet for at bruge musen og klikke dig vej, så søg ved at klikke på forstørrelsesglasset til højre for Windows-knappen nederst til venstre på skærmen. Skriv "systemindstillinger" og tryk [Enter].
Der er flere tastaturgenveje sidst på denne side. Windows-tasten sidder nederst til venstre på dit computer-tastatur. Pause-tasten sidder helt oppe til højre på tastaturet efter funktionstasterne.

Alle ændringer udføres på eget ansvar.

 1. Processorplanlægning sættes til "Baggrundstjenester" i stedet for "Programmer", da det giver bedre ydelse for bl.a. ASIO-driver og for VSTi'er og dermed mindre latency.
  System > Avanceret > Ydeevne > Indstillinger > Avanceret > Baggrundstjenester

 2. Strømstyring: Vælg den strømstyringsplan, der hedder "Høj ydeevne". Dette er vigtig!
  Især på bærbare har det en gavnlig effekt, da indstillingen "Høj ydeevne" forhindrer CPU'en i at drosle ned i hastighed, men det kan også have dramatisk effekt på stationære PC'ers ydeevne.
  Søg efter "Strømstyring" med forstørrelsesglasset.

  Du kan selv rette i strømstyringsplanerne.
  Klik på "Skift indstillinger for plan". Klik på "Skift avancerede strømstyringsindstillinger".
  Gå ned til det punkt, der hedder "Strømstyring for processor" og sæt minimal og maksimal processortilstand til 100%.

 3. Visuelle effekter kan sættes til et minimum, da de tager kraft fra CPU'en. Vælg "Juster til bedste ydelse". Hvis du synes, det ser for grimt ud, så gå ned i listen over effekter og slå disse to til igen: "Brug visuelle layouttyper på vinduer og knapper" og "Udjævn kanter på skærmskrifttyper". Det sidste er især vigtigt, hvis du bruger en fladskærm, da bogstaverne ellers bliver virkelig grimme. 

 4. Windows' skrivebordet: Lad være med at bruge et baggrundsbillede, da det blot optager hukommelse.
  Søg efter "Personlige indstillinger".
  Forneden i vinduet kan du vælge en neutral baggrund.

 5. Pauseskærm kan slås fra samme sted, men giver ikke flere kræfter. Du sparer derimod lidt strøm, hvis du slår pauseskærmen fra, så der i stedet blot slukkes for skærmen.

 6. Systemlyde kan slås fra samme sted. Systemlyde er unødvendige, og de kan i værste fald påvirke dit lydkort eller dets samplefrekvens. Der er mange rapporter om at afspilningen af disse Windows lyde, kan få visse lydkort til at hoppe en oktav op eller få softsynther til at blive ustabile.

 7. BIOS/UEFI: Brug kun denne optimering, hvis intet andet hjælper eller hvis du er en nørd, der bare "ikke kan få nok". Brug i stedet punkt "2. Strømstyring."
  Der er næsten ingen laptops, hvor man kan ændre på disse ting i BIOS.
  De følgende funktioner kan du prøve at slå fra (disable), hvis du har problemer med skrat i lyden:
      CPU EIST Function (Enhanced Intel Speed Step)
      CPU Enhanced Halt (C1E)
      Intel Turbo Boost Technology.
      C-State Support (C3, C6, C7, C8).

 8. Systemgendannelse er en pragtfuld opfindelse og det fungerer godt.
  Med kontrolpanelet "Genoprettelse" kan du springe tilbage til en dag og et tidspunkt, hvor din computer fungerede perfekt. Hvis du har installeret en ny driver til dit lydkort, og det går galt, så er det sandsynligt, at systemgendannelse kan redde dig.
  Jeg anbefaler varmt at lade Systemgendannelse være slået til i de dage og uger, hvor du sætter din nye computer op og du installerer programmer og drivere osv. Når computeren er klar og alt bare virker, så kan du evt. slå Systemgendannelse fra, men vent nu lige en uge eller to, for at være helt sikker på at du ikke får brug for at gendanne til et tidligere tidspunkt.
  Opsætning: System > Systembeskyttelse
  Klik på drev C: og vælg [Konfigurer...]
  Hvis du vil slå gendannelse fra, så klik på "Slå systemgendannelse fra". Man kan også bruge knappen [Slet] nederst i vinduet, hvis man vil slette gendannelsesfilerne, for at starte på en frisk. Bemærk, at Systemgendannelse kan være slået fra i Windows 10. Du skal selv aktivt ind og tjekke at det er slået til.

 9. Automatiske opdateringer kan man med fordel ændre til "Giv besked om nye opdateringer, men hent eller installer dem ikke automatisk". Dette kan ikke længere ændres i Windows 10 Home. Opdateringer kan ikke undgås.

 10. Virusprogrammer: Windows er installeret med Microsoft eget virusprogram. Skift det hurtigt ud med et af de gratis programmer, som er bedre end Microsofts. Der kan være en virusbeskyttelse med på Asus bundkortets driver-CD.
  Når et virusprogram scanner efter virus, går det hårdt ud over hastigheden på harddisken. Slå evt. virusprogrammet fra, når du ikke er på Nettet.

 11. Virtuel hukommelse bruges af Windows, når der er for lidt almindelig hukommelse (RAM). I stedet bruges en del af harddisken, men da en harddisk er meget langsommere end RAM, så er det vigtigt, at den virtuelle hukommelse er indrettet bedst muligt (eller at den ligger på en SSD.)
  Alt det klarer Windows faktisk utroligt godt, så lad Windows styre den virtuelle hukommelse selv.

 12. Strømstyring for USB-rodhub og for netværkskort / WiFi-kort kan forsøgsvis slås fra:
  USB-controllere > Højreklik > Indstillinger > Strømstyring. Og det samme for "Netværkskort".

 13. Brug den Asio-driver, der fulgte med dit lydkort. Er der ikke nogen, så brug i stedet den gratis Asio4All, som du kan læse alt om her: www.indigo2.dk/info/latency.htm

Andre optimeringer

Sæt Windows op til at vise endelsen for filer. Det gør det lettere for os at hjælpe dig.
[Win] + [E], fanebladet Vis > Indstillinger > Skift mappe- og søgeindstillinger > Vis
Lav indstillingen i nedenstående illustration. Klik på [Anvend på mapper], klik på [OK].

 
Tjek om der er kommet opdateringer til computerens BIOS, til dit lydkort og andre væsentlige dele af din computer.

Drop de kommercielle virusprogrammer og brug i stedet det gratis Avira, eller AVG, som nok er de to bedste gratis virusprogrammer, og ofte bedre end de kommercielle.
Overvej at slå virusprogrammer fra, når du arbejder med audio.
Det er vigtigere at opføre sig fornuftigt på nettet end at have en virusbeskyttelse kørende.

Harddisk/SSD
Diskoprydning
og "Kontrollér disk": Begge dele kan øge din harddisks sundhed og du får mere plads på dit C-drev. Nogle gange kan en diskkontrol faktisk løse problemer, som du ellers ikke har kunnet finde en løsning på.
Diskoprydning: Højreklik på "Drev C" i stifinder og klik på "Egenskaber". Klik på [Diskoprydning] og følg vejledningen på skærmen.
Gør det hele igen, men denne gang klikker du på [Ryd op i systemfilerne] i nederste venstre hjørne.
Vælg alle de filer, du vil slette og klik på [Ok]
Og nu hvor du er inde i egenskaber for et drev, så tjek at "Komprimer" og "Indekser" er slået fra.
Diskkontrol: Klik også på fanebladet "Funktioner". Klik på [Undersøg] og følg vejledningen.

Der er rapporter om problemer med visse netværkskort (3Com Ethernet), som skulle kunne bevirke knitren i audio optagelser. Netværkskortet kan deaktiveres i enhedshåndteringen.
Trådløst netværk (Wi-Fi) giver ofte problemer. Du kan deaktivere det i enhedshåndteringen.

Brug ikke fil indeksering. Det er som udgangspunkt slået fra i Windows.
Denne computer > Højre musklik på drev C (eller D, E osv.) > Egenskaber > Fjern flueben i "Indekser dette drev..."

Defragmentér alle harddisk-partitioner med jævne mellemrum. SSD'er skal ikke defragmenteres.
Windows 10 er sat op til automatisk at defragmentere en gang om ugen.

Hvis Quicktime er installeret, og du ikke skal bruge det, så fjern det.

Start med en buffersize for dit lydkort på 256 samples (eller mindre) for 16-bit / 44.1 KHz audio. Det svarer til ca. 7 ms latency (forsinkelse) og er OK for de fleste. Faktisk kan man komme ud for at 256 kører bedre end fx 512 eller 1024, så prøv flere værdier for at finde den, der fungerer bedst.

Støvsug det indre af computeren en gang om året. Især CPU-blæseren støver meget til, og så køler den ikke nær så godt, som den skal. Det giver nedsat ydelse og uprovokerede sammenbrud.
Det er meget vigtigt
at få støvsuget blæserne på en laptop mindst en gang om året, da du ellers kan få uprovokerede nedbrud pga. for høj varme.

Har du problemer med USB-lydkort (eller en USB-harddisk eller noget andet USB-grej), så skift til en anden USB-port. Vi har mange eksempler på at USB-portene på fronten af en stationær computer, fungerer dårligere (eller i hvert fald anderledes) end dem på bagsiden. Vi har ikke kunnet finde en forklaring på dette, så du må bare prøve dig frem med de forskellige USB-porte, du har.

Wi-Fi sluger resourcer
Kun få af vore stationære PC'er har trådløst netværk, og Wi-Fi er da også en af de største kilder til problemer. Har du problemer med klik og pops i dine optagelser, så prøv at deaktivere en eventuel trådløse netforbindelse (Wi-Fi) i enhedshåndteringen.
Det kan også slås fra i kontrolpanelet Netværks- og delingscenter. Klik på "Rediger indstillinger for netværkskort" i venstre side af vinduet. Højreklik på Wi-Fi kortet og vælg "Deaktiver". Wi-Fi kan aktiveres igen samme sted.

Tastaturgenveje

Tastaturgenveje kan virkeligt lette livet for dig – og du undgår de værste muse-skader:

© 2017 Indigo 2

Tilbage til top
Tilbage til Info Hjem