Lydkort med USB 2 interface

Hvis du har læst artiklen om "USB, FW og Thunderbolt" (se emner i venstre margen), vil du sikkert give mig ret i at langt de fleste er bedst tjent med USB 2.

Så lad os kikke på de muligheder, der byder sig med et USB 2 lydkort.

Man vælger et eksternt lydkort bl.a. for at få:
1) Meget bedre lyd, og måske i en højere bit- og samplerate som fx 24-bit / 96kHz.
2) Mindre forsinkelse i lyden, fx ved indspilning med midi-keyboard.
3) Flere og mere professionelle stik.

Lad os se på et typisk lydkort fra Zoom.

Zoom UAC-8
...er et USB 3 og USB 2 lydkort med "alle" muligheder, så det illustrerer fint det, man kan med et avanceret lydkort. Klik på billedet og så både for- og bagside!


Selv om du måske kun har brug for at indspille to instrumenter ad gangen – fx sang og elguitar, så kan det godt være en fordel at gå et trin op fra et lydkort med to indgange til et med fire. For så slipper man for at trække stikket til guitaren ud, hvis man får brug for at sætte fx et elpiano til i stedet.
Både guitar og piano kan sidde i lydkortet på samme tid som mikrofonen (eller to mikrofoner), og man vælger blot, hvad man vil optage fra, i softwaren.

Fronten har 8 balancerede XLR/TRS (XLR/Jack) indgange, som kan tilsluttes line in, instrument (Hi-Z, indgang 1+2) og mikrofon (både dynamisk og med phantompower).
I højre side sidder der hele to udgange til høretelefon med hver sin volume-kontrol. Det er en stor fordel med to udgange, hvis du er underviser og har elever.

Bagsiden, set fra højre mod venstre:

Strøm og ved siden af en USB-sokkel: USB 3 burde kunne levere nok strøm, men sætter du lydkortet til en laptop eller en stationær computer med usb 2, så får du brug for en netadapter.

S/Pdif (elektrisk/coax, ikke optisk) ind/ud til digitalt udstyr.

MIDI ind/ud med to 5-polede DIN-stik. Her tilslutter du fx en gammel trommemaskine eller et midi-keyboard, som ikke er født med USB. Stort set alle moderne keyboards, elpianoer m.fl. har nu MIDI via USB og går helt uden om lydkortet.

Word Clock ind/ud til synkronisering med eksterne enheder.

ADAT ind/ud (optisk, lysleder) for tilslutning af fx en preamp med 8 ekstra indgange. Med én ADAT-port kan du udvidde lydkortet med fx yderligere 8 mikrofonindgange.

Line out: 2 balancerede sokler til jackstik (TRS) til mikser eller PA-system. Desuden 8 balancerede line udgange til diverse eksternt udstyr som fx effektenheder.

Mange lydkort, små variationer

Produktlinjen fra de forskellige producenter er meget ens, så jeg vil bruge Steinbergs USB-lydkort til at illustrere udvalget.
Klik og se alle de populære lydkort, vi sælger ved at klikke på "Lydkort" øverst i venstre margen.

Steinberg er tysk kvalitet til rimelig pris. De får ros for den gode lyd i deres analog-digital konvertere og mikrofon forforstærkere. Solidt metalkabinet. Stabile drivere. Lille udgave af Cubase følger med i pakkerne.

Steinberg UR12
Så god en lyd fås ikke billigere i noget andet lydkort.


Igen kan du klikke på billedet og se for- og bagside.
På fronten er der indgang til Mikrofon med Yamahas velrenommerede Class-A D-PRE mikrofon forforstærkere. Og der er en Hi-Z TRS (jack) indgang til fx elbas eller -guitar. Desuden en enkelt hovedtelefonudgang.
På bagsiden er der line out (fx til monitor) til almindelige phono-stik.

Steinberg UR22mkII
Går man et trin op, så er der to mikrofonindgange på fronten og det er med Neutrik kombosokler, som kan tage både XLR- og TRS-stik (store jack-stik). Input 2 kan skiftes til Hi-Z instrumentindgang. Der er flere kontroller til input og output.
På bagsiden kommer der to MIDI ind/ud til og line udgangene er til de mere professionelle TRS-stik.


Læs en anmeldelse her hos Music App Blog. Og hos Harmony Central.

Steinberg UR242
...er næste trin i progressionen.

Her kommer der et par PAD-knapper til for dæmpning af input-signalet.
På bagsiden er der nu 4 line out i stedet for 2.
Og internt i lydkortet er der tre DSP-effekter: REV-X rumklang, en Sweet Spot Morphing Channel Strip og Guitar Amp Classics. Effekterne følger også med som VST-instrumenter til brug i din DAW (Digital Audio Workstation) software som fx Cubase eller Studio One 3.

Steinberg UR44.


I forhold til UR242 er der her hele fire indgange på fronten i stedet for to. Der er to udgange til hovedtelefon, og igen er der tre hardware effekter indbygget (DSP).
På bagsiden er der hele 6 line out foruden to udgange til aktive højttalere.

Steinberg UR824
Dette professionelle lydkort svarer langt hen ad vejen til førnævnte Zoom UAC-8


Klik på billedet og se det i forstørrelse!
Her er hele to ADAT ind/ud. Og Pad på fronten på alle indgange.

Også med iPad: Alle Steinberg lydkortene fungerer med Macintosh og Windows.
Alle – undtagen UR824, kan også forbindes til en iPad (kræver ekstern strømforsyning og Apple iPad Camera Connection Kit / Lightning to USB Camera Adapter).

Bundle: Flere af producenterne laver bundlede pakker, hvor du får et lydkort, et sæt hovedtelefoner, en studio-mikrofon, ledninger og software med mere i en og samme pakke.

Det gælder fx Steinberg,  som har en pakke, de kalder UR22mkII Recording Pack

Stand-alone optagere

Det er ikke altid praktisk med et traditionelt lydkort, hvis du fx skal lave optagelser i marken. Desuden kan en computer jo være lidt drilsk, og det er surt, hvis den strejker midt i en vigtig optagelse.
Her kommer stand-alone optagerne ind i billedet.

Zoom F8 Field Recorder
8-spors optager, der får virkelig gode anmeldelser, og den har en uhyre stærk pris.
Den egner sig til professionelle filmoptagelser. Den kan ikke købes hos Indigo 2.

Klik på billedet og læs meget mere hos Zoom.
Læs en anmeldelse hos Sound-On-Sound

Håndholdte Olympus- og Zoom-optagere
Olympus LS-P4 vores aller-mest populære optager

LS-P4 er fantastisk til optagelser af dit kor, af dig selv på guitar – ja, alle lydoptagelser.

Den kan også bruges som en USB-mikrofon, der optager direkte ind i din computer.

En professionel lydtekniker har købt flere håndholdte optagere fra os, og for nylig bestilte han en Olympus LS-P2 (afløst af LS-P4, red.) "for lige at teste den", som han sagde.

Et par uger senere talte jeg med ham om optageren.

Han sagde gentagne gange at... "LS-P2 er afsindig god".

Han kunne næsten ikke høre forskel på LS-P2 og sine professionelle Brüel & Kjær mikrofoner. "LS-P2 kan sagtens klare semi-professionelle optagelser", siger han.

Se vores komplette oversigt over håndholdte optagere her: www.indigo2.dk/recordere

De håndholdte optagere er uhyre nemme at bruge, de er billige, og man får et godt resultat. De arbejder fint sammen med en computer og kan langt hen ad vejen erstatte et billigt lydkort for mange amatørmusikere.

Digitale miksere

De færreste af jer har brug for en digital mixer, så et enkelt eksemple skal kort nævnes her.

Zoom LiveTrack L-12
...er et eksempel på en billig løsning, hvor du både får en mixer og et lydkort med mere i én og samme pakke. Og en masse andet...


Mixeren kan styres fra Mac- og Windows-computere. Der er et integreret lydkort, som bruges via USB. Du får bl.a. hele 8 mikrofon forforstærkere og 2 stereoindgange. Klik på billedet og læs meget mere.