Lydkort med USB-interface

Man vælger et eksternt lydkort bl.a. for at få:
1) Bedre lyd, og måske i en højere bit- og samplerate som fx 24-bit / 96kHz.
2) Mindre forsinkelse i lyden, fx ved indspilning med midi-keyboard.
3) Flere og mere professionelle stik.

Lad os se på et af de store lydkort fra Steinberg.

Steinberg UR816C
...er et USB 3 (USB 2 kompatibelt) lydkort med "alle" muligheder, så det illustrerer fint det, man kan med et avanceret lydkort.

Klik på billedet for at se det i stor størrelse!

Selv om du måske kun har brug for at indspille to instrumenter ad gangen – fx sang og elguitar, så kan det godt være en fordel at gå et trin op fra et lydkort med to indgange til et med fire. For så slipper man for at trække stikket til guitaren ud, hvis man får brug for at sætte fx et elpiano til i stedet.
Både guitar og piano kan sidde i lydkortet på samme tid som mikrofonen (eller flere mikrofoner), og man vælger blot, hvad man vil optage fra, i softwaren.

Fronten har 4 balancerede XLR/TRS (XLR/Jack) indgange, som kan tilsluttes line in, instrument (Hi-Z, indgang 1+2) og mikrofon (både dynamisk og med phantompower).
I højre side sidder der hele to udgange til høretelefon med hver sin volume-kontrol. Det er en stor fordel med to udgange, hvis du er underviser og har elever.

Bagsiden, set fra højre mod venstre:

Strøm og ved siden af en Type-C USB-sokkel: USB 3 burde kunne levere nok strøm, men sætter du lydkortet til en notebook eller en stationær computer med usb 2, så får du brug for en netadapter.

Word Clock ind/ud til synkronisering med eksterne enheder.

ADAT / S/Pdif (optisk lysleder). ADAT: for tilslutning af fx en preamp med 8 ekstra indgange. Med én ADAT-port kan du udvidde lydkortet med fx yderligere 8 mikrofonindgange.

MIDI ind/ud med to 5-polede DIN-stik. Her tilslutter du fx en gammel trommemaskine eller et midi-keyboard, som ikke er født med USB. Stort set alle moderne keyboards, elpianoer m.fl. har nu MIDI via USB og går helt uden om lydkortet.

ADAT ind/ud (optisk, lysleder) for tilslutning af fx en preamp med 8 ekstra indgange. Med én ADAT-port kan du udvidde lydkortet med fx yderligere 8 mikrofonindgange.

Line out: 8 balancerede sokler til jackstik (TRS) til mikser eller PA-system.

Mikrofon / Line in: 4 balancerede XLR/TRS (XLR/Jack) indgange

Mange lydkort, små variationer

Produktlinjen fra de forskellige producenter er meget ens, så jeg har brugt Steinbergs USB-lydkort til at illustrere udvalget.
Klik og se alle Steinbergs lydkort ved at klikke på "Steinberg Lydkort" øverst i venstre margen.

Steinberg er tysk kvalitet til rimelig pris. De får ros for den gode lyd i deres analog-digital konvertere og mikrofon forforstærkere. Solidt metalkabinet. Stabile drivere. Lille udgave af Cubase følger med.

Steinberg UR22C
Så god en lyd fås ikke billigere i noget andet lydkort. Her er UR22C vist i den specielle pakke, som hedder "UR22C Recording Pack", hvor der følger høretelefon og studiemikrofon med.


Igen kan du klikke på billedet og se for- og bagside.

På fronten er der 2 Neutrik kombosokler  som kan tage både XLR- og TRS-stik (store jack-stik). Input 2 kan skiftes til Hi-Z instrumentindgang. Der er kontroller til input og output.
På bagsiden er der line out (fx til monitor) til almindelige phono-stik samt MIDI ind/ud.

Går du et trin eller to op i lydkort, kommer der typisk bare nogle flere ind- og udgange til.

Går man nogle trin op til fx UR816C, så kommer der også PAD-knapper til for dæmpning af input-signalet. Der er også langt flere ind- og udgange.

Alle Steinbergs USB3 Type-C lydkort har tre DSP-effekter indbygget: REV-X rumklang, en Sweet Spot Morphing Channel Strip og Guitar Amp Classics. Effekterne styres som VST-instrumenter til brug i din DAW (Digital Audio Workstation) software som fx Cubase eller Studio One.

Også med iPad: Alle Steinberg USB 3 Type-C lydkortene fungerer med Macintosh og Windows.
Alle kan forbindes til en iPad (kræver ekstern strømforsyning og Apple iPad Camera Connection Kit / Lightning to USB Camera Adapter).

Stand-alone optagere

Det er ikke praktisk med et traditionelt lydkort, hvis du skal lave optagelser i marken. Desuden kan en computer jo være lidt drilsk, og det er surt, hvis den strejker midt i en vigtig optagelse.
Her kommer stand-alone optagerne ind i billedet.

Håndholdte Olympus-optagere
Olympus LS-P5 vores mest populære optager

LS-P5 er fantastisk til optagelser af dit kor, af dig selv på guitar – ja, alle lydoptagelser.

Den kan også bruges som en USB-mikrofon, der optager direkte ind i din computer.

Se vores komplette oversigt over håndholdte optagere her: www.indigo2.dk/recordere

De håndholdte optagere er uhyre nemme at bruge, de er billige, og man får et godt resultat. De arbejder fint sammen med en computer og kan langt hen ad vejen erstatte et billigt lydkort for mange amatørmusikere.

Zoom F8 Pro Field Recorder
8-spors optager, der får virkelig gode anmeldelser, og den har en uhyre stærk pris.
Den egner sig til professionelle on-location optagelser. Køb den hos Thomann.

Klik på billedet og læs meget mere hos Zoom.
Læs en anmeldelse hos Sound-On-Sound

Digitale miksere

Vi sælger ikke de store digitale miksere, vi har kun de små podcast-miksere fra Tascam.

Tascam Mixcast 4 til podcast mikser og lydkort med mere i én og samme pakke.
Klik på billedet og se bagsiden af mikseren.

Zoom LiveTrack L-12
...er et eksempel på en traditionel, digital mikser, hvor du både får en mikser og et lydkort med mere i én og samme pakke. Køb den hos Thomann: www.thomann.de/gb/zoom_livetrak_l_12.htm


Mixeren kan styres fra Mac- og Windows-computere. Der er også et integreret lydkort, som forbindes via USB. Du får bl.a. hele 8 mikrofon forforstærkere og 2 stereoindgange.
Klik på billedet og læs meget mere.