Vi anbefaler dig at bruge en Windows-tablet frem for en iPad, da du alt andet lige får en mere all-round computer i en Windows-tablet.
Med Windows 10 kan du køre fulde versioner af alle de store nodeskrivningsprogrammer.
Det kan du ikke på en iPad med iOS, men måske har du heller ikke brug for det?

Node-app's til iOS (iPad og iPhone)

forScore* er en nodeviser til PDF-filer, der fungerer godt med Dropbox, Google Drive, OneBox m.fl. Mange smarte funktioner: Man kan vælge at vende en halv side ad gangen, man kan sætte siderne op i ønsket rækkefølge, så man ikke behøver at gå tilbage ved repetition, flere forskellige notat muligheder osv. Pris 10 USD. Oversat til dansk.

MusicReader PDF kan vise nodeark i PDF-format. De kan ikke redigeres eller afspilles. Til iPad og til Mac- og Windows-computere. Ca. 59 USD.
Producenten har også fodpedaler til at vende sider med.

Newzik* er en MusicXML reader, der også kan vise PDF-filer og importere MIDI-filer og tekst.
Noderne fra MXML-filen vises formateret som noder, og der kan synkroniseres til en lyd- eller video-fil til øve-formål. 10 USD.

NotateMe kan skrive og redigere noder med finger eller tegneredskab på en berøringsfølsom skærm. Noderne kan im- og eksporteres som MusicXML-filer til fx Dorico, Sibelius, Finale og PriMus.
Den medfølgende PhotoScore nodescanner, kan tage et billeder af et nodeark og lave dem om til noder, der efterfølgende kan redigeres, afspilles, eksporteres osv.
NotateMe koster godt 300 kr.

Der er en gratis NotateMe Now, som kun kan arbejde med ét instrument. Klik på "NotateMe Now" i venstre margin under "Nodescanning", for at læse mere på dansk.

OnSong læser kun PDF-filer. Akkorder kan transponeres. Pris 25 USD.

Symphony Pro er et nodeskrivningsprogram til iPad. Det kan importere MusicXML-filer fra Finale, Sibelius og PriMus og også eksportere MusicXML-filer. Pris 30 USD.

unrealBook arbejder med musik som PDF-filer, lige som de fleste andre app's. 9 USD.

*Scoring Notes gennemgår her deres favoritprogrammer til iPad: Klik og læs!

Node app's til Android tablets og smartphones

MobileSheets arbejder med nodeark som PDF-filer. Til Android og til Windows styresystem.
Det er til visning af PDF- og JPG-filer. Så man skal altså skrive noderne/teksterne på sin computer og gemme PDF- eller JPG-filer til tabletten.
Programmet består af en app til tabletten og et program til PC'en. Man kan lave sætlister, notater, kategorisere og meget mere. Man kan desuden importere MP3 filer til teksterne/noderne, så man kan høre, hvordan originalen lyder. Pris 50 kr. – findes også i en mindre udgave, der er gratis.

NotateMe (læs ovenfor under iPad)

Nodeprogrammer til Windows tablets

Emap: Det danske program Emap spændende ud til nodevisning og opsætning af sæt-lister.

MusicReader (læs ovenfor under iPad)

MobileSheets (læs ovenfor under Android)

StaffPad er et anderledes nodeprogram end alle andre på denne side.
Det er et Windows program, og det er beregnet til at køre på Microsoft Surface computere (og andre Windows-maskiner, der bruger en meget avanceret pen til indskrivning af noderne på en trykfølsom skærm. Pris omkring de 50-70 USD på Windows 10 Store
Staffpad er virkelig revolutionerende.

Fodpedaler til sideskift

AirTurn er en fodpedal til nogle af ovenstående programmer.
PageFlip er endnu en fodpedal. Det anbefales at sætte repeat-knappen til off.
Boss FS-7 dual-pedal, anbefales.

Filformater

Nodeskrivningsprogrammer bruger deres eget filformat, som sjældent kan bruges i andre programmer, men næsten alle nodeprogrammer kan eks- og importere det universelle node-filformat MusicXML. Det gælder bl.a. Dorico, Sibelius, Finale og PriMus.

Nogle af nodeprogramemrne til iPad og Android tablets kan åbne XML-filer, og så kan noderne som regel også afspilles og redigeres, transponeres osv.

Andre programmer læser kun PDF-filer, som jo ikke kan afspilles.
Hvis du bare gerne vil have dine noder med ud at spille, og du skal kunne læse dem fra en tablet, så er PDF rigtig fint, og programmerne er billige og kan også tit bruge en fodpedal til sideskifte.

Nodeprogrammer til Mac og Windows

Hvis du har brug for et nodeskrivningsprogram til din Mac- eller Windows-computer, så klik og læs om Dorico, Sibelius, Finale eller vores eget, danske program PriMus.

  

 tilbage til Indigo 2's node-sider