Digital optager  –  hvad vælger du?

Vi sælger optagerne fra Olympus og Zoom.
Olympus, hvis det skal være nemt – Zoom, hvis du har specielle behov.
Begge fabrikater optager fremragende og er af virkelig god kvalitet.
Vi kan også levere Olympus' specielle DM-optagere til blinde og svagsynede.

Klik og se en oversigt over optagere til musik & lyd eller video og lyd.

Zoom H1n  –  ta' en hurtig beslutning

Til en pris på kun 799 kr. og med en god lydkvalitet, så er der ikke så meget at betænke sig på.

Zoom H1n er det sikre valg, hvis prisen ligger omkring det budget, du nu har.
Du går ikke galt i byen med en Zoom H1n.

Vil du ofre lidt mere, så får du en i mine øjne bedre optager med Olympus LS-P1 og især med LS-P4, men de fleste vil være mere end tilfredse med Zoom H1n.

Anmelderne hæfter sig ved at H1n har en del fine funktioner, man ellers ikke finder i så prisbillige apparater: Det er bl.a. overdub og anvendelse som USB-mikrofon. Den har også line-in og -ud, og arbejder fint sammen med et videokamera.
H1n prises for sin rene, klare lyd. Cubase LE og Wavelab er inkluderet.

Olympus LS-P1 og -P4  –  det bli'r ikke nemmere (eller bedre)

De fleste musikere er bedst tjent med Olympus LS-P4.

Her får du gode optagelser med et minimum af indstillinger, og uden at du skal sætte dig ind i en hel masse – og der er en rigtig god dansk manual til Olympus optagerne.

LS-P4 kan lidt mere end LS-P1:
Den kan optage særligt dybe toner (kirkeorgel, cello).
Der er talende, danske menuer (velegnet til blinde og svagtseende), og den kan lave overdub samt fade-ind og -ud.
Desuden har den tabsfri (lossless), komprimerende FLAC fil-format.

Bedste optager til interview
Journalister, psykologer, studerende og alle andre, der vil optage stemmer og lyd, finder ikke nogen bedre optager end Olympus LS-P1 eller -P4.

Der er flere automatiske indstillinger (optagesituationer), som gør det let at få den perfekte optagelse.
LS-P4 kan desuden fjernstyres fra en Android smartphone, og du kan afspille dine optagelser via bluetooth til høretelefoner eller højttalere. Via USB kan der overføres filer til Mac eller PC.

Skal det være småt og ikke vække opmærksomhed, så er LS-modellerne faktisk bedømt til at være endnu bedre til tale og interview end DM-modellerne. Størrelsen gør den særdeles velegnede som "mikrofon" til kamera-/videooptagelser.
De er lavet til musikoptagelse, så de kan klare det hele.

Automatisk indstilling af optageniveau er en praktisk mulighed, hvis du bruger optageren som diktafon eller til interviews, men anbefales ikke til musik.
Der kan vælges en støjreduktion (ikke god til musik), hvor du fx. taler ind i én af mikrofonerne, og den anden mikrofon optager baggrundsstøjen, som trækkes fra optagelsen i den første mikrofon.
Der kan vælges variabel afspilningshastighed. Du kan normaliser optagelserne. Der er EQ set-ups til forskellige musikalske genrer. Der kan fades ind og ud. Filer kan klippes op eller trimmes.

Endnu bedre til musikoptagelser
En af vore kunder, som laver professionelle koncertoptagelser, har købt flere håndholdte optagere fra os. Han har også købt en LS-P2 "for lige at teste den", som han sagde.
(LS-P2 er forgængeren til LS-P4 og de optager ens)

I en telefonsamtale en uge senere sagde han gentagne gange: "Den er afsindig god! Jeg kan næsten ikke høre forskel på den og så mine professionelle Brüel & Kjær mikrofoner. LS-P2 kan sagtens klare semi-professionelle optagelser."

Hans anbefalede indstillinger til koncertoptagelser: Indstil stereo til 180 grader. Bas-mikrofonen skal være slået til. Lydniveauet skal stilles manuelt med højre- / venstre-tasterne. Placer optageren højt lige bag dirigenten. Der kan evt. vælges en limiter for at undgå overstyring ved pludselige skift i niveau.

Olympus LS-P4 (og LS-P1) er indbygget i et minimalt aluminiumskabinet og har en vægt på kun 75g.
Lige som forgængeren LS-P2 er den nye LS-P4 bygget omkring Olympus' overlegne "Tresmic" mikrofon-arrangement, hvor den centrale, tredje mikrofon er en dedikeret bas-mikrofon.
Omgivende støj kan minimeres bl.a. ved at ændre (digitalt) fra et bredt til et smalt, mere fokuseret område ved hjælp af +/- knapperne.

LS-P4 har et frekvensområde på 20Hz til 20kHz (60Hz til 20kHz, hvis bas-mikrofonen er slukket). Den kan gemme i FLAC- og MP3-formater samt PCM WAV og optager i op til 24-bit / 96 kHz.
Ved optagelse i det komprimerende, tabsfri format FLAC, kan der være 1,4 gange så meget på hukkommelses-kortet, end hvis der blev optaget i WAV. Og så har den Bluetooth 2.1.

Anmeldelser
Sound On Sound
skrev om LS-P2: "Jeg optog med en kvalitet, der  matchede den, jeg får med mine normale studiomikrofoner, og der var et godt stereobillede. Der var også minimal baggrundsstøj, så LS-P2 optagelserne kunne uden problemer bruges i et seriøst studio-projekt."
"Lad dig ikke narre af størrelsen — dette er en yderst imponerende og intuitiv lille optager."

Sound On Sound om LS-P4: www.soundonsound.com/reviews/olympus-lsp4

MusicTech's anmelder gav Olympus LS-P2 top-karakter 9/10. Han var ekstatisk.

Zoom  –  stor alsidighed, lav pris

Zoom H5 optager i en fantastisk god kvalitet med de medfølgende X/Y-stereo mikrofoner.
Men den største fordel ved Zoom H5 er muligheden for at sætte yderligere 2 eksterne mikrofoner til optageren.

De medfølgende mikrofoner kan også byttes ud med et sæt af Mid-Side mikrofoner, en shot-gun mikrofon, en stereo shut-gun mikrofon eller et XLR/TRS-modul som giver dig yderligere 2 line-in eller mikrofonindgange.
Du kan optage op til 4 samtidige spor med Zoom H5

Alternativet til Zoom H5 er "storebror" Zoom H6, hvor du får yderligere to line- eller mikrofonindgange, så der i alt er 6 spor at arbejde med.

Olympus LS-100
er også en mulighed. Den er lettere at betjene end Zoom H5 og H6, og den leveres med en dansk manual. Optager fremragende.
Klik og se et billede af Olympus LS-100.

Zoom Q4n  –  video med fremragende lyd

Den største ulempe ved selv de bedste videokameraer er, at de ikke optager nær så god lyd, som den langt billigere Zoom Q4n.
Man vælger Q4n for at få den allerbedste lyd.
Oven i købet får man så en rigtig god videooptagelse.

Med Zoom Q4n får du det bedste fra begge verdener i et apparat, som alle kan betjene.
Hvis du vil tilslutte en ekstern mikrofon, for at være mere uafhængig af afstanden hen til det, du vil optage, så kan det også lade sig gøre.

Til mere krævende optagelser anbefaler vi "storebror" Zoom Q8, hvor du kan udskifte mikrofonerne med hele paletten af mikrofoner fra Zoom's H6- og H5-serie. Q8 har desuden 2 stk. XLR-sokler til eksterne mikrofoner eller line-in, og der kan optages op til 4 samtidige spor.