Dorico nodeskrivning

Dorico henvender sig til den professionelle nodeskriver.

Dorico er udviklet af de tidligere Sibelius-programmører.
Avid købte Sibelius af de engelske brødre Benn og Jonathan Finn og fyrede programmørerne i hovedkvarteret i London for år tilbage.

Kort efter hyrede Yamaha/Steinberg alle programmørerne og gav dem som opgave at lave det nodeskrivningsprogram, som Sibelius kunne være, hvis de fik lov at starte forfra med al den erfaring, de havde fra udviklingen af Sibelius.

Det er blevet til det hidtil stærkeste og bedste nodeprogram til professionelle nodeskrivere – det kan der ikke være tvivl om.

Dorico – den nye "guldstandard" inden for nodeskrivning

Her er et skærmbillede fra en af Dorico's fem arbejdsområder: Setup, Write, Engrave, Play og Print:

Og her er Akkord-symboler, som næppe er set bedre i noget andet program:

Becifringer anvendt på en nodeside:

Her er akkordsymbol-editoren i Dorico:

Flere stykker i ét og samme dokument – Master Pages

Dorico kan – som det andet nodeprogram i verden – arbejde med flere stykker i ét og samme dokument (vores eget danske program PriMus var det første allerede i år 2010)

Tilgangen til at arbejde med flere stykker, tekst og grafik i samme dokument er forskellig i de to programmer. PriMus er umiddelbart lettest at gå til: du sætter blot stykker, tekst og billeder ind, hvor du har lyst.
I Dorico arbejder du med "Master Page's" (skabeloner) med rammer. Noder og tekst m.m. flyder så ind i disse rammer, og det har mange fordele i længden. Du kan lave et layout, som bruges til dit orkester, og du kan have et andet, som anvendes, når du sender dit musikstykke til et forlag til udgivelse. Musikken er den samme, men layoutet er forskelligt – alt efter hvilken "skabelon", du bruger.

Her er en video, der viser Dorico anvendt som et slags layoutprogram (klik på billedet):

...og endnu et eksempel (klik på billedet og se det i forstørrelse)
Eller klik her og se det som en PDF-fil: Rolleark.pdf

Ovenstående er måske nok lidt lettere og mere intuitivt at sætte op i vores danske nodeprogram PriMus, men Dorico er mere avanceret og har mange andre fordele i "Master pages"..

Ovenstående billede er fra "Sammenspilsnogen – Spil i kæder" af bl.a. Mads Pagsberg.
Hele bogen er lavet i PriMus. Den kan købes her: noder.dk

Nyt i version 5

Der er bl.a. kommet noget til, der kaldes "Rum- og Scene-skabeloner". Med dette interface kan du trække instrumenter rundt på scenen, så de får en realistisk rumklang og placering i stereobilledet.

En anden nyskabelse er "Pitch contour emphasis", som gør afspilningen mere udtryksfuld og dynamisk (mere menneskelig, om man vil).
Det kunne lyde lidt som det, vi kender med fra det fremragende NotePerformer, som er en lydbank, der spiller med en playback engine baseret på kunstig intelligens .
Det bliver spændende at høre forskellen på Dorico v.4 og v.5 playback.

Grove Agent SE trommesoftware er nu inkluderet.

Nodeeksempler fra Arne Dich:

Rolleark til undervisningsbrug.
Rollearket er oprindeligt lavet med vores danske program PriMus, men jeg har fået en Steinberg-medarbejder til at lave en tilsvarende side med Dorico: www.indigo2.dk/dorico/rolleark.pdf

Showcases:
https://blog.dorico.com/wp-content/uploads/heldenleben-2020-score.pdf
https://blog.dorico.com/2021/11/dorico-showcase-merlin-northern-ballet


 

Tilbage til Indigo 2's nodesider