Indigo 2's blog om computer, IT, artikler om musikteknologi osv.

Digitalt

Samspil over Nettet:

JamKaZam - spil sammen via Nettet: https://jamkazam.com
Tak til Lars Winberg, som bl.a. skriver: Sammenspil er lagt ned pga den s..... pandemi! Men med JamKaZam kan man spille sammen uden latency via en fast forbindelse til Nettet, et lydkort, en mikrofon og et par hovedtelefoner. Jeg har afprøvet det i forskellige sammenhænge (bl.a . jammet med et blues-orkester i New York!), og det virker! Det er ikke som at være der selv, men som erstatning for at sidde og kigge ind i en væg, er det fantastisk. Den første måned er gratis, derefter koster det fra 4,99 USD.
Her er en fin dansk hjemmeside med information og vejledning til JazzKaZam:
www.dansk-jamkazam.soehus.dk

Tak til Karsten Andersen, som foreslår de konkurrerende, gratis produkter Jamulus og Sonobus, som begge får rigtig gode anmeldelser.
Karsten skriver: "Jamulus bliver især brugt i Holland, England og USA, hvor store college orkestre bruger det. Rekorden et vist en brassband på 60 samtidig online."
Med disse tjenester kan man spille sammen næsten uden forsinkelse (latency) via en fast forbindelse til Nettet, et lydkort, en mikrofon og et par hovedtelefoner.

Klik og se en Wikipedia sammenligning af Remote Music Performance Software

Scan fra en iPhone direkte ind i programmer på din Mac.
Læs vejledningen her hos The Verge.

Apples M1 computere har et potentielt problem.
I de nye M1-maskiner er både RAM og SSD loddet fast, så du skal tænke dig godt om, før du beslutter dig. Mit råd er at tage en SSD, som er mindst et nummer større end det, du egtl. havde regnet med.
Man kan til nød klare sig med "for lidt RAM", men hvis man løber tør for intern lagerplads (SSD), så har man et større problem.
Der er rapporter om at operativsystemet bruger SSD'en langt mere end normalt, og derfor slides den også hurtigere op. Det kunne måske hænge sammen med "for lidt RAM", da der så skrives mere til SSD'en.
Det er et problem, som vi må håbe kan løses med et software-fix.
SSD'er har begrænset levetid. Der kan kun skrives/slettes på dem et vist antal gange. Hvis der skrives 3-4 gange så meget som normalt, så dør den måske efter to år i stedet for efter otte. Og den kan ikke bare skiftes, da den er loddet fast.

PDF-service
På denne side kan du bl.a. beskytte en PDF-fil med password, så filen kun kan læses af den, der kender password: https://tools.pdf24.org/da

WIRED anmelder de bedste, trådløse høretelefoner.

Uvurderlige redskaber til udskrift

Jeg vil præsentere dig for to redskaber til udskrift, som vil revolutionere den måde, du bruger din printer på.

Hvis du bare skriver lidt ud fra websider engang i mellem, så er det gratis plugin Print Friendly din bedste ven.

Printer du meget og mange forskellige ting, og er du seriøs omkring det, og vil du gerne spare på papir og blæk, så er der ingen vej uden om FinePrint.
Jeg har selv brugt det i næsten 20 år og kan ikke undvære det.

Læs mere om programmerne her: wwww.indigo2.dk/info/print.htm

Cool Corona

Dan Lumbye (også kaldet anDan) var ansat i Indigo 2 tilbage i 1993.

Dan var med i et band, der hed Nice Device, og de lavede mega-hittet "Cool Corona", som solgte en halv mio. eksemplarer.
Importøren af den mexikanske øl "Corona Extra" sendte – så vidt jeg husker – et par paller øl som tak for den gratis reklame.

Vi så ikke så meget til DanDan på kontoret i de dage 8^)

Cool Corona lever stadig på YouTube. Den burde få en revival i disse dystre tider:
www.youtube.com/watch?v=KbWtaxoIQeg

Apple M1 Mac

Siden sidste nyhedsmail er der kommet mange positive anmeldelser af de nye Mac's med Apple's egen M1 chip.

Der er stadig problemer, som man bør være opmærksom på, men de nye computere er faktisk ikke bare en forbedring - de er en revolution.
Og så bruger de 5 nanometer printteknologi, hvor Intel stadig kæmper med at komme ned i 10 nm med deres desktop-CPU'er (bærbare CPU'er dog er i 10 nm), for slet ikke at tale om 7 nm, som vi ikke skal regne med at se før i 2023. Intel skal virkelig se at oppe sig, hvis 5 nm skal blive en realitet. For Apple er det hverdag.

M1 er ikke bare en "CPU". Det er  - med en engelsk betegnelse - et helt "system på en chip" eller SoC (System on a Chip). M1 integrerer CPU, grafikkort, sikkerhed, maskin læring og hukommelse med mere.

Hukommelsen ligger på samme printplade - tæt på CPU'en, og det betyder større hastighed, mindre varme og desværre også, at man ikke kan udvide hukommelsen senere. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at købe en model med nok RAM.

Det har vist sig, at rigtig mange "gamle" programmer kører helt fint på M1 via Apples Rosetta 2 oversætter. Vores danske nodeprogram, PriMus, kørte fra dag ét med M1, men som med andre programmer fra små udviklere, vil det næppe komme i en ægte M1-version.
Nogle programmer, drivere og plugins kører IKKE på Rosetta 2, så derfor skal du altid tjekke, om dine programmer fungerer med M1, før du køber en af de nye Mac. Specifikt skal du være opmærksom på, at VST2 plugins ikke virker og for manges vedkommende vil de aldrig komme til det, da producenten ofte ikke finder det værd at ofre tid og penge på at skrive de gamle plugins om til VST3-formatet.

Tjek kompatibilitet med M1/Big Sur og musikprogrammer og -hardware her:
www.pro-tools-expert.com/big-sur-audio-compatibility-chart

Fordele, Mac's med M1:

Ønskeseddel:

MacBook's har altid haft et godt forhold på 16:10 mellem højde og bredde i deres skærme. Mange PC-producenter bruger wide-formatet 10:9, selv om der for tiden er en trend bort fra det og hen mod 16:10 eller endog 3:2.
Dit fjernsyn er i 16:9 wide-format.

Bluetooth: Der var rapporter om Bluetooth problemer med (Mac mini) M1. Forbindelsen var ustabil, men macOS 11.2 opdateringen har løst problemet.

Nye Mac's med M1-CPU, nyt macOS 11

macOS 11 Big Sur ser ikke ud til at volde de store problemer, selv om langt de fleste producenter advarer og anbefaler dig at vente lidt med at opdatere.
De store nodeprogrammer – inkl. PriMus – fungerer, hvis du har nyeste program.

M1: Værre ser det ud med de nye MacBook Air, Pro og Mac Mini, som tager det store skridt fra Intel CPU'er til Appels egen M1 (ARM/RISC) processor.

Interessant nok var Apples PowerPC (brugt op til ca. 2006) også en RISC-processor.
RISC står for Reduced Instruction Set Computing og denne type CPU er især kendetegnet ved at de er billige, bruger mindre strøm og dermed heller ikke bliver så varme.

Siden 2006 er RISC-teknologien blevet meget udviklet, og Apple har stor erfaring med den fra iPhone og iPad. Derfor forventes det også at de nye Mac's får tættere integration med iOS-enheder.

Der var store problemer ved skiftet fra PowerPC til Intel CPU, men det forventes at skiftet til M1-CPU'er  ikke bliver så slemt, da Apple har en "oversætter" (Rosetta 2) mellem gammel og ny arkitektur, som gør det muligt for Intel-baserede programmer at køre på M1-platformen. Da de nye M1-CPU'er er meget hurtige, vil de færreste "gamle" programmer få noget mærkbart hastighedstab. Siges det....

Det forventes , at de fleste musikprogrammer vil have visse problemer med de nye Mac-computere. Programmerne kan ganske vist skrives om til M1, så de ikke skal køre via Rosetta 2 oversætteren, men alle musikprogrammer er afhængige af andre producenters software, som også skal opdateres, og fx. vil VST 2 plug-ins ikke komme til at køre direkte på M1. Her må man altså vente på at de – forhåbentlig – kommer som VST 3 plug-ins. 

Der er andre problemer med de nye Mac's: Hukommelsen er integreret, og derfor kan du ikke selv opgradere RAM, og du kan heller ikke vælge mere end 16GB RAM, hvilket ikke er særligt meget i audio- eller video-sammenhæng. Det er skuffende.
De hidtidige MacBooks og Mac Mini kunne klare op til 64 GB.
De PC'er, vi (Indigo 2) bygger, kan udstyres med op til 128 GB RAM. Vore egne ABook notebooks kan håndtere op til 24 eller 32 GB RAM.
Stor nedtur for musikere at nye Mac-computere max. kan have 16 GB RAM. Jeg  fraråder, at seriøse musikere køber ny Mac så længe, de kun kan klare 16 GB RAM. Det er måske lige netop nok i dag, men det er det med garanti ikke om 3-4 år.

Det er også skuffende, at rammen omkring skærmen på Macbooks stadig er ret tyk i forhold til Windows-notebooks i den høje ende. Når alle andre kan lave notebook-skærme med stort set usynlige rammer, så burde Apple vel også kunne. På plus-siden er at størrelsesforholdet er på 16:10 i stedet for 16:9.
Og så er der – typisk for Apple – et meget begrænset antal porte.

Jeg ville klart foretrække fx. Dells XPS 13, som er den ypperste notebook.
Eller vores egen ABook Unique.

Læs anmeldelser af MacBook Air, MacBook Pro og Mac Mini.

Mac Ransomware

Hvis du passer på og følger de advarsler, som din Mac viser, når du installerer software, så er du sikret mod virus, ransomware, spyware og andre grimme ting.

Hvis du derimod nogle gange downloader cracket software, så skal du nok lige klikke på nedenstående link og læse artiklen om en ny trussel kaldet ThiefQuest.
ThiefQuest kan fx. ligge gemt i cracket og modificeret software som Mixed In Key og Ableton (dog ikke, hvis du har købt programmerne legalt).

Kilde: www.wired.com/story/new-mac-ransomware-thiefquest-evilquest

USB 4 kan blive til Thunderbolt 3

Intel har doneret Thunderbolt 3 standarden royalty-free til chip-producenterne.
De kan derfor lægge alle Thunderbolt-mulighederne ind i det kommende USB4, men det er deres eget valg, så USB 4 vil stadig være et forvirrende begreb, og man kan ikke på forhånd kan vide, om "alt" er inkluderet – som det er i Thunderbolt-standarden.
Med Thunderbolt ved du, hvad du får, da Intel holder "styr på det".

USB spec. Båndbredde Teknisk navn Navn
USB 4 40 Gbps USB 4.0 SuperSpeed+ / Thunderbolt 3
USB 3.2 20 Gbps USB 3.2 Gen 2x2 SuperSpeed+ USB 20Gbps
USB 3.1 10 Gbps USB 3.2 Gen 2 SuperSpeed+ USB 10Gbps
USB 3.0 5 Gbps USB 3.2 Gen 1 SuperSpeed USB
USB 2.0 1.5/12/480 Mbps USB 2.0 Low/Full/High Speed USB

Kilde: PC World.

USB3 er ikke USB2, selv om 3'eren er bagud kompatibel med 2'eren.
Vi har flere eksempler på brugere, der får problemer af forskellig art, når de sætter usb2 udstyr til en usb3-porte. USB2 har sorte sokler, USB3 har blå sokler.

Hvem kommer først med en elektrisk lufttaxi?

Tyske Lilium er klar med en prototype:
Læs mere på The New York Times. Se video Lilium's hjemmeside: https://lilium.com/

Denne Skydio drone følger dig, hvor end du går

Det her er nok den fedeste drone med kamera, jeg har set.
Den følger dig og filmer dig, næsten uanset hvordan, du forsøger at "slippe væk".
Læs The Verge's anmeldelse og se de vilde optagelser!

Transcribe! læser akkorderne ud af en lydfil

Steen Hofmann har anbefalet programmet Transcribe!, som bl.a. kan læse akkorderne ud af en lydfil (og meget andet): www.seventhstring.com/xscribe/screenshots.html

To-faktor-godkendelse

Kun 10% af alle Google-brugere (Gmail med mere), anvender to-faktor-godkendelse.

Det anbefales meget kraftigt at bruge det, da du ellers ikke er godt nok beskyttet mod at hackere stjæler din identitet/konto på Google, Facebook, Dropbox, Apple-id m.fl.

Danmarks Radio har en vejledning til at sætte det op her: Klik og læs!

Apple dropper trådløs opladning

CNN Business skriver, at AirPower, som er Apples bud på trådløs opladning, og som blev annonceret tilbage i 2017, ikke bliver til noget alligevel.

Årsagen skulle være, at Apple ikke kunne bringe produktet op på "deres normale, høje standard". www.inputmag.dk/apple-opgiver-at-lave-airpower-opladeren

Virus på Mac – er det overhovedet "en ting"?

Og nu hvor det handler om Mac, så lad os lige repetere, at også Mac kan få virus.
Dog er truslen ikke så stor, som for Windows, men den er der.
Er du bekymret nu? Så læs denne grundige artikel fra MacWorld UK: www.macworld.co.uk/feature/mac-software/can-macs-get-viruses

Windows 10 udklipsholder kan nu gemme flere emner

Hvis din Windows 10 er fuldt opdateret (version 1809), så kan du nu sætte udklipsholderen til at gemme mange forskellige emner.
Gå til forstørrelsesglasset i nederste venstre hjørne af skærmen: Skriv "udklipsholder" og tryk [Enter]
Vælg at "Oversigt over udklipsholder" skal være slået til.

Med Ctrl+C kan du kopiere flere forskellige ting: tekst, billeder osv. til udklipsholderen. Og med [Windows]-tast + [V] får du en oversigt op over alle de ting, du har i udklipsholderen. Klik på det klip, du vil have indsat.

En god funktion er, at du permanent kan opbevare ting, som du ofte bruger, i udklipsholder. Det kunne være et billede, eller fx dit navn og adresse osv.

Apple præsenterer monster-hurtig (og dyr) Mac Pro

11.6.2019: Den nye, modulære Mac Pro ser ud som en særdeles værdig arvtager til den forrige model, som gik under navnet "askebægeret".

Den nye Pro-model vender tilbage til noget, der minder om den første Pro-models udseende. Den blev vist kaldt "rivejernet".


Mac Pro vil koste 5.999 USD i den billigste konfiguration. Det er ca. 40.000 kr., og med dansk moms er det nok mindst 50.000 kr.

Den dyreste konfiguration forventes at koste 35.000 USD eller lige omkring 300.000 kr.
Så mangler der der heller ikke noget, som det vil fremgå af de nedenstående links.
Jo, forresten – det er uden de fire grafikkort, der er plads til, og de koster nok i alt små 100.000 kr.

Se en rigtig flot præsentation her: www.apple.com/mac-pro

Og læs mere på The Verge:
www.theverge.com/2019/6/4/18651413/apple-mac-pro-2019-professional-computer

Apple opdaterer (nogle) MacBook Pro modeller

13" og 15" MacBook Pro modeller med touchbar får nyere CPU'er og det meget udskældte tastatur er ændret en smule, så det ikke skulle give så mange problemer (siger Apple).

Modeller uden touchbar opdateres ikke, og de bruger stadig ret gamle 7. generations CPU'er og 2. generations butterfly-keyboards, som har haft så mange problemer.

Alle kan nu få byttet et problematisk tastatur i 4 år efter køb.
Skal man så være glad og lettet over dette eller måske nærmere bekymret?

Problemet med tastaturet lader til at være så stort, at Apple ikke bare slipper afsted med at udvide garantien på det til 4 år. Vi får se. Der er tre amerikanske såkaldte Class Action retssager undervejs mod Apples butterfly keyboards. Class Actions er, når retssystemet tillader, at flere forbrugere slår sig sammen i en retssag mod et firma.

Samtidig må man undre sig over, at et nyt (lettere modificeret) keyboard fra dag ét har en 4 års garantiperiode. Ikke det mest tillidsvækkende statement!
Man må konkludere, at Apple kun justerer på designet frem for at udskifte det med et nyt og bedre.

Så skal man tro på, at Apple har løst problemet?
Det har taget flere år at få Apple til at indrømme, at der rent faktisk er et problem.
Det største problem for Apple er ikke med keyboardet. Lige nu er det nok nærmere, at mange forbrugere har mistet troen på Apple. Det kan tage mange år, eller vise sig at være umuligt at genvinde den tro.

Asus ZenBook Pro Duo notebook med to skærme

Asus regner med at sende en 15,6" notebook med hele to 4K-skærme på markedet i efteråret. Læs mere hos The Verge

Eller klik og se den superflotte præsentation hos Asus selv.

Klik her og se et billede af Asus Zenbook brugt med "skærm-musikkeyboard:

Windows 10 – slut med sikker fjernelse af hardware

En irriterende ting ved Windows har været kravet om at klikke på "Sikker fjernelse af medier", før du tog fx en USB-stick ud af en USB-port.

Fra og med Windows 10 v.1809 er det ikke længere nødvendigt.
Du kan vælge mellem "Quick removal" eller "Better performance". Quick removal er default-indstillingen (standard).

Better performance indstillingen kan tilpasses til de eksterne enheder. Det svarer til den gamle "Sikker fjernelse", men med flere muligheder.

Kilde, Microsoft: Windows 10, v.1809, dropper sikker fjernelse af hardware

USB4 – smelter (næsten) samme med Thunderbolt

6.5.2019: Det forventes, at det kommende USB4 fordobler hastigheden af USB 3.2 og dermed kommer i liga med Thunderbolt 3 (TB3) med hele 40 Gbps. Desuden kan vi regne med bedre understøttelse af video og delvis kompatibilitet med TB3

USB4 – som IKKE kommer til at hedde USB 4 (med et mellemrum) – gøres klar senere i 2019, men produkter, der kan udnytte den nye teknologi, forventes "noget senere."

40 Gbps max. hastighed
Med særlige 2-spors kabler fordobles USB 3.2 hastigheden til max. 40 Gbps.
Det er ikke mange, der faktisk har brug for sådan en båndbredde.
Musikere har mere brug for hastighed, end de har brug for en "bredere vej". Læs om båndbredde, hastighed og typer af lydkort her: www.indigo2.dk/lydkort/interface.htm
USB4 vil få tre hastigheder: 10, 20 og 40 Gbps.

Bedre fordeling af ressourcer (video)
USB4 skal intelligent kunne fordele båndbredden mellem fx. en skærm og en ekstern SSD, så billedet har prioritet over SSD/harddisk, så billedet ikke hakker.

TB3 kompatibilitet
Nogle af de nye funktioner i USB4 vil også kunne anvendes med TB3-udstyr, men ikke nødvendigvis.
TB3-kabler med Type-C stik vil kunne anvendes med USB4-porte.
Potentiel skal en USB4-port kunne forbindes til fx. et TB3 lydkort, hvilket også vil gøre brugen af TB3 billigere, men da der ikke er nogen certificering, vil det være op til den enkelte producent, om han vil implementere (alle) TB3-funktioner i USB4.

USB4 vil (naturligvis) også være bagud kompatibelt med USB 3 og 2, men det svageste led i kæden bestemmer båndbredden.

Billigere end TB3
Da USB er en åben standard og der ikke skal betales royalty, kan man regne med at få mange af fordelene fra Thunderbolt, men til en noget lavere pris.
Til gengæld vil USB aldrig blive så ensrettet en standard som Thunderbolt, der kræver certificering fra Intel, men alt andet lige kan det kun blive bedre end det nuværende virvar af USB-stiktyper og -kabler og -adaptere. USB Type-A m.fl. er (langsomt) på vej ud til fordel for Type-C stikket, som deles med Thunderbolt 3.

Læs mere på Tom's Guide: www.tomsguide.com/news/usb4

Skruer Mac ned for strømmen i USB-portene(?)

Tak til Jan Granfeldt Thomsen, som med hjælp fra nogle Mac-nørder i Kolding har løst en mindre gåde.

Jan's iMac havde fra den ene dag til den anden ikke noget input fra sit USB-midi-keyboard. Vi har været gennem en masse forsøg på at løse problemet: Var det en indstilling i Finale nodeskrivning? Var keyboardet defekt? (et nyt keyboard løste ikke problemet). Eller var det en indstilling i macOS?

Det siges, at Apple har skruet ned for strømstyrken i USB-portene med den sidste macOS opdatering. Jeg har ikke kunnet få dette bekræftet, men har du et tilsvarende problem, så er her måske løsningen.

Jan købte en billig USB-hub med strømforsyning, og så var problemet væk.

Det er især bærbare computere, der kan have glæde af en USB-hub, og det gælder selvfølgelig også Windows-maskiner.

Nye Mac har problemer med USB-lydkort

28.3.2019 Apple har haft en del kedelige sager i det seneste års tid.

Der var kontroversen med ældre iPhones og slidte batterier, hvor styresystemet gjorde telefonen langsommere. Apple har i skrivende stund udskiftet 11 mio. batterier.

Og klager over keyboards, som ikke kunne klare lidt støv under tasterne. Der er nu en form for garanti, hvor du 4 år efter køb, kan få udskiftet tastaturet.
Mærkelige lyde fra skærmen i nogle MacBook Pro, hvorefter skærmen er revnet.
Striber nederst på MacBook Pro skærmen.
Nå, ja - og så er kursen på aktierne faldet med 30%.

SSidst i januar dukkede der en fejl op i iPhone, som gjorde det muligt at lytte til folk, man ringer til på Facetime i et gruppeopkald, selv om de ikke selv tager opkaldet. Apple klarede midlertidigt problemet ved at lukke ned for gruppeopkald.

Og nu er der så problemer med Mac Pro, og 2018-modellerne af Mac Mini, MacBook Air og MacBook Pro sammen med USB 2.0 lydkort.

USB 2 lydkort sammen med de nævnte maskiner kan have fejl i afspilningen. Det kan høres som ganske små "huller" i lyden.
Årsagen til problemet skal findes i den nye T2-chip, som Apple introducerede med de nye Mac's. Nogle brugere rapporterer, at de får bedre afspilning, hvis de afbryder "system time daemon". Problemet er tilbage igen efter en genstart af macOS.

Seneste nyt: macOS Mojave 10.14.4 service update fixer tilsyneladende problemet.

Kilder:
CMD: Lydproblemer med USB 2.0 lydkort. Mere her: Appleinsider og pro tools expert.
The Verge: Apple skifter batterier til discount-pris.
The Wired: Apple skifter ødelagte keyboards gratis. Og mere på The Verge.
Wall Street Journal: Apple har STADIG ikke fixet sit MacBook tastatur-problem

The Wired: MacBook Pro bliver for varm og drosler ned for hastigheden.
The Werge: Flexgate – Striber/skygger nederst på skærmen med MacBook Pro.
BBerlingske: iPhone fejl gør det muligt at aflytte folk

Digitalt – januar 2019

iPad Pro 2018 – sindsyg hurtig, flot og dyr, og stadig ingen "rigtig" computer.

Hvis du har pengene til det, så finder du ikke nogen bedre tablet-computer end den nye iPad Pro. Men du kan ikke undvære din normale Mac eller PC, for mange seriøse programmer kører ikke på iPad. Det gælder fx. Finale, Sibelius, Dorico og PriMus.
De kan derimod køre på Windows-tablets.

En anden ulempe ved iPad er mangelfuld support af usb-harddiske.

www.scoringnotes.com/news/ipad-pro-2018-thoughts

LG's 65" store "rullegardins-TV"

Se det hos Tom's Guide. Læs på dansk hos Audio Visuelle Medier.

Intels 10nm CPU'er skal komme sidst i 2019

Intels Ice Lake CPU'er i 10nm vil have native Thunderbolt 3 indbygget, hvilket borger for størst mulig kompatibilitet med Thunderbolt lydkort.
Desuden vil batteritiden blive forlænget betragteligt med de nye CPU'er til laptops.

Firefox Send

Bruger du Firefox som browser, så kan du nu bruge deres fildelingstjeneste til at sende filer til andre. Du kan indstille, at filen kun skal kunne hentes fx. en enkelt gang eller at linket udløber efter to dage. https://send.firefox.com/

Digitalt – november 2018

Den nye iPad Pro, har ikke længere er en hjem-knap og det er ansigtsgenkendelse, der tæller fra nu af. Det har gjort det muligt at lave kanterne meget smalle. 11" iPad er dermed mindre end den tidligere 10.5" iPad Pro.
Skærmen er i Retina-opløsning og får virkelig flotte ord med på vejen.
Og så er hovedtelefon-stikket selvfølgelig væk. Til gengæld er der nu USB 3.1 Type-C sokler i stedet for Lightning, men man kan stadig ikke bruge eksternt lager via USB.
Den nye Apple-pen, kan lades op ved at sætte den på siden af iPad (magnetisk).

The Verge skriver, at MacBook Air 2018, er rigtig fin, men at prisen burde starte noget lavere. Men det er jo en Mac, så mon ikke kunderne tilgi'r Apple.
Det er en flot og elegant computer, og så har den fået Retina-skærm.
Processoren var indtil for en uge siden en gammel 2-kerne CPU fra 2015, men nu kan man få den med en 2-kerne i5-CPU af 8.generation. En lille forbedring.

Mac mini er opdateret for første gang siden 2014, så det er ikke for tidligt. Mac-brugerne har været ret utilfredse med den langsomme opdateringsfrekvens, men der er jo heller ingen tvivl om at det er på iPhone, Apple tjener sine mange penge.
Mac mini kan konfigureres med fra i3-8100 CPU (4 kerner) og op til en i7 med hele 6 kerner. Man får en virkelig kraftig maskine i et lille og lækkert kabinet.
 

Hvad er forskellen på QLED- og OLED-fjernsyn?
Fagbladet AVM elaborerer: www.avm.dk/artikel/visartikel.php?artikelnummer=7412

macOX 10.14 Mojave lader ikke til at have problemer med ældre software
Jeg har ikke set rapporter om at musikere har haft problemer med macOS Mojave, så hvis en producent endnu ikke har sagt god for Mojave, så skyldes det nok bare, at de ikke er færdig med at teste.

Her kan du følge udviklingen:
www.sweetwater.com/sweetcare/articles/macos-10-14-mojave-compatibility

Og her specielt for Sibelius, Finale og Dorico:
wwww.scoringnotes.com/news/music-notation-software-and-macos-mojave/

Digitalt – oktober 2018

Windows 10 oktober opdatering er udsat
Rapporter fra brugerne om slettede dokumenter, har midlertidigt stoppet udrulningen af Windows 10 v.1809. Læs om "Slettede dokumenter", og om "Øget CPU-aktivitet".

Google Assistent hjælper dig med alskens ting.

Windows Defender vurderes nu til at være tilstrækkelig beskyttelse mod virus og spamware. Også den indbyggede firewall er fin. (tak til Omri Ben David for linket).

Digitalt – maj 2018

"Jeg hedder Google Assistent og ringer på vegne af min herre..."

Google Assistant sammen med kunstig intelligens skal kunne lave aftaler for dig hos frisøren, ringe og reservere et bord på en restaurant og en masse andet.
Klik på ovenstående link og hør samtalen mellem Assistant og en frisørsalon:
"Hej, jeg ringer for at aftale en klipning for min klient, umhmm..., måske den 3. maj?"

Allerede ved det første "umhmm..." er man klar over, at dette er ikke den sædvanlige computer, der forsøger at spille "menneske". Måske er vi endda her vidne til en "samtale" mellem kunstig intelligens og menneske, som kunne bestå Turing-testen?

Det er i hvert fald en uhyggelig troværdig samtale, Google Assistent fører med hjælp fra Googles eksperimentelle Duplex AI "stemme system".
Mere her på dansk: www.madskristensen.com/google-duplex-ven-eller-fjende/

Windows 10 april 2018 update

Læs mere på The Verge om de nye funktioner i Windows 10 april 2018 update.
Dansk: https://itsupport.brundtoe.dk/2018/05/03/windows-10-april-update-1803/

Kan Samsungs Galaxy Note 8 eller Galaxy 8 erstatte din PC?

Det spørgsmål får du besvaret i denne artikel, hvor forfatteren dropper sin notebook til fordel for en Samsung Note 8 med en DeX dockingstation, en storskærm, tastatur og mus med mere: www.tomsguide.com/us/note-8-as-laptop-replacement,review-4720.html

Digitalt – januar 2018

iMac Pro – umådelig hurtig (og dyr) arbejdsstation fra Apple

I december måned kom iMac Pro på markedet i Danmark, og der er ikke sparet på noget i Apples hidtil kraftigste computer.

Priserne starter omkring 40.000 kr. og max'er ud omkring de 115.000 kr., men til den pris får du også en 18-kerners (!) Intel Xeon CPU, 128 GB hurtig hukommelse, en 4 TB SSD og et heftigt grafikkort til at styre den 27" store skærm i 5k opløsning.
www.apple.com/dk/shop/buy-mac/imac-pro?product=MQ2Y2DK/A&step=config

Der er meget få oplysninger om en kommende Mac Pro til afløsning for det nuværende "askebæger", som Mac Pro kaldes i folkemunde.
Hvis den overhovedet kommer, så gættes der på efteråret 2018, men iMac Pro er måske så stærk, at der ikke er behov for en Mac Pro. Eneste fordel, jeg umiddelbart kan se ved Mac Pro, er, at den ikke er bygget ind i en skærm.

Tech giganterne nedtoner forringelse i ydeevne

Spectre og Meltdown er sikkerhedsbrister i Intel's CPU'er.

Meltdown's svaghed over for hackerangreb kan modstås med softwareændringer, og det er alverdens tech-giganter i gang med at får styr på.

Linux, macOS, iOS, Android og Windows er blandt de operativsystemer, der skal ændres (patches), for at modstå sårbarheden i CPU'ernes arkitektur. Der forventes at gå flere år, før rettelser på hardware-niveau er en realitet.
Test har vist en forringelse i hastighed på op til 30%, men Intel har målt hastighedsforringelsen til mellem 8 og 20 procent for almindelige brugere.
Jeg har dog set flere meldinger fra musikere, som ikke har kunnet mærke eller måle nogen forskel (endnu). Men der kommer flere software-rettelser, så måske har vi ikke set det værste endnu.
Og dog – Intel lader nu til at have stoppet sikkerhedsopdateringerne, da mange ikke kan boote deres PC efter at have installeret "modgiften" mod Meltdown/Spectre.

Spectre's sikkerhedsbrist er sværere at afhjælpe, og heldigvis også sværere at udnytte for kriminelle.

Apple siger, at deres Spectre-patch forringer hastigheden med  2,5%.

Google siger, at deres tjenester vil få en ubetydelig forringelse i hastighed.

Her er omtale af et program, der tjekker, om du er beskyttet og om det påvirker hastigheden. Læs mere hos Computerworld.

LG præsenterer verdens første rul-sammen-TV

Klik og se det enestående TV, der ruller ned i en lille kasse, når det ikke bruges.

Nogle få centimeter kan stikke op af kassen, så du kan få vist vejrudsigten, et ur, nyheder osv. lige som du kender det fra forsiden af din smartphone.

LG (tidl. Lucky-Goldstar) forbinder udsagnet Life's Good med deres navn. Man kan næsten se det på deres firmalogo: et smilende ansigt.

Vælg selv, om din ældre iPhone skal blive langsom

Den næste opdatering til iOS 11 vil gøre det muligt selv at bestemme, om din ældre iPhone skal blive langsommere, når batteriet ældes, skriver The Verge.
Man vil kunne se en statusrapport for batteriets tilstand. Forventes til marts.

I mellemtiden er den "italienske forbrugerbeskyttelse" i gang med at undersøge, om Samsung og Apple gør gamle smartphones langsomme for at få kunderne til at købe nye. Og der er retssager på vej mod Apple i flere lande for "planlagt forældelse".

Intel laver CPU med integreret AMD-grafikkort

Vi kan se frem til hurtige, tynde notebooks, med meget kraftfulde grafikkort.

Man har længe kunnet få notebooks med Intel CPU'er og hurtige nVidia grafikkort.
Nu har Intel indgået aftale med nVidia's konkurrent AMD om at lave en tæt integration af Intel CPU og AMD grafikkort. Det vil betyde, at selv meget tynde notebooks på ned til 17mm tykkelse vil kunne få virkelig stærke grafikkort, hvor notebooks i dag ikke kommer under 26mm med særskilt (discrete) grafikkort.

Klik her og se et eksempel på en nuværende CPU/grafikkort løsning (til venstre i billedet) og den kommende løsning (til højre).

Giganterne Intel og Apple er i vælten pga. hardwareproblemer

Intel's CPU'er har en brist, som kun kan repareres på en måde, som vil gøre din computer langsommere. Det gælder både Mac- og Windows-computere.

Apple's ældre iPhone-modeller har fået installeret software-opdateringer, som gør dem langsommere, når batteriet ældes (mere sidst i nyhedsbrevet).

Der er mildt sagt ingen af delene, der falder i god jord hos brugerne.

Ondsindet kode kan udnytte brist i Intel CPU'er

Den forgangne uge bød på stort postyr over opdagelsen af to gamle brister i sikkerheden, kaldet Meltdown og Spectre, på Intel CPU'er og ARM CPU'er.

Stort set alle computere og smartphones er i fare.

Men også rigtig mange af de tjenester, du bruger på Nettet, vil være påvirket af det i den næste tid, hvor problemerne forsøges inddæmmet med opdateringer af diverse cloud-tjenester.

Det frygtes, at de nødvendige softwareændringer kan betyde at din computer bliver mellem 5 og 30% langsommere i visse situationer – og det gælder både Mac-, Windows- og Linux-computere.

Ingen har dog endnu overblik over hvor meget, de forskellige operativsystemer vil blive påvirket.

Apple havde allerede en delvis rettelse i macOS 10.13.2 , og der ventes flere i en kommende 10.13.3 opdatering.
Windows forventes at udsende de første fixes fra på tirsdag.
Linux programmører har været i gang med at tilpasse koden i et par måneder.
Android smartphones har en ny, mere sikker version med dato 5.1.2018, men der kan gå lang tid før din Android-telefon er opdateret. Måske bliver den det slet ikke.

De påvirkede CPU'er har en mekanisme, hvor de forsøger at forudsige, hvad der "snart bliver brug for fra hukommelsen" (cache), hvilket gør dem væsentligt hurtigere. Denne mekanisme må nødvendigvis (midlertidig?) stoppes, og det vil med sikkerhed give tab i hastighed.

Mange musikere presser deres computer til det yderste, og det er dårligt nyt, hvis kommende, nødvendige softwareopdateringer gør computerne langsommere.

Ligesom med de fleste andre trusler skal du selv aktivt køre et program eller inficeret program for at blive angrebet. Så hvis du opfører dig fornuftigt og ikke klikker på hvad-som-helst, så er faren måske ikke så stor, som det lyder til i medierne.

Men det tyder på, at hastigheden af din computer vil blive påvirket.

Google Chrome browser opdateres 23. januar (v.64) og vil herefter være beskyttet.

FireFox browser version 57 inkluderet et fix mod sårbarheden i Intels CPU'er.

Kilder: Berlingske Business, The Verge, The Register, 9to5Mac og flere andre.

Apple gør med vilje din gamle iPhone langsom

The Verge og andre medier skriver, at Apple gør ældre iPhones langsommere, når batteriet bliver slidt. Der ser ud til at være introduceret med iOS 10.2.1 og 11.2.0.

Apple's formål skulle være at undgå nedbrud, som kan ske, når batteriet er ved at være tomt.

Det problematiske i denne sag er, at mange brugere kunne forledes til at købe en ny iPhone i stedet for at fortsætte med den gamle og blot udskifte batteriet, så den igen kører hurtig som i begyndelsen af dens levetid.

En bruger skriver, at hans gamle iPhone 6 efter tre år begyndte at køre virkelig langsomt og en test viste, at CPU'en kun kørte med 600MHz. Efter en udskiftning af batteriet, var den igen oppe på 1400MHz.

Apple udtaler, at de gør det for at give brugeren den bedste oplevelse.

Denne Medium-skribent mener, at Apple hverken sænker hastigheden for at hjælpe dig eller for at sælge flere nye iPhones. Han fremsætter en tredje påstand, nemlig at iPhone 6 har et generelt problem, når batteriet er ved at være tomt, at at de skulle have løst dette problem ved at trække telefonerne tilbage og reparere dem gratis for brugerne. I stedet har de lavet et hurtigt fix, for at undgå de enorme udgifter en tilbagetrækning ville have haft.

I USA er der flere Class Action retssager på vej mod Apple fra forbrugere, der samlet forsøger at få Apple dømt for at forringe deres iPhone-mobiler.

Apple ville gøre sig selv en stor tjeneste ved at være mere åben omkring dette.
Det er nok muligt, at Apple har brugerens bedste i tankerne, men de gør det heller ikke let for sig selv ved at producere apparater, hvor det er så svært at skifte batteri.

Lavere pris på udskiftning af batteri, grib chancen!
Til gengæld er det nu blevet meget billigere at få skiftet et batteri i en iPhone.
Året ud koster det nu kun 229 kr. mod tidligere 629 kr. hos Apple, men du må undvære den i op mod 6-10 dage.

Autoriserede værksteder kan også skifte batteriet, skriver JyskeVestkysten.br>

Hos Care1 kan man fx. få skiftet batteriet for 299 kr., og det tager 1-3 dage.
Det kan også klares på under to timer, men så koster det 398 kr.

High Sierra

macOS 10.13 High Sierra: De fleste nye programmer kører her i starten af december 2017 på Apples nyeste styresystem. Det gælder fx. Sibelius 8.7.2, Finale 25.5, PriMus 1.1 build 11230, Dorico 1.1.10, Cubase 9.5, EarMaster 7, Band-in-a-Box 2018 m.fl.

Opdateringen er fuld af grundlæggende forbedringer og nye teknologier, som skal brolægge vejen frem mod alle de mange "very cool things", som kommer til din Mac i de kommende år. Der er fx et helt nyt filsystem under overfladen (og det er netop det, der har givet ganske mange problemer i starten), men ellers er der ingen nye aps eller større ændringer, som almindelige forbrugere vil lægge mærke til i første omgang.

The Verve nævner dog disse nye ting, som du faktisk vil lægge mærke til...
www.theverge.com/2017/6/29/15886832/apple-macos-high-sierra-preview-features

Olympus LS-P4

...er vores mest populære håndholdte optager, og så koster den nu kun 1.399 kr.

Den er fantastisk til optagelser af dit kor, af dig selv på guitar – ja, alle lydoptagelser.
Tro ikke, at din smartphone eller iPhone kommer bare i nærheden af en Olympus optager. Det gør den ikke. Tro mig, Olympus er i en helt anden liga!

Jesper fra Helikon Records har købt flere håndholdte optagere fra os, og for nylig bestilte han en Olympus LS-P2 (forgængeren til LS-P4, de optager ens) "for lige at teste den", som han sagde.

Et par uger senere talte jeg med ham om optageren.

Jesper sagde gentagne gange at... "LS-P2 er afsindig god".

Han siger, at han næsten ikke kan høre forskel på LS-P2 og sine professionelle Brüel & Kjær mikrofoner. "LS-P2 kan sagtens klare semi-professionelle optagelser".

Sound On Sound skrev: "Jeg optog med en kvalitet, der  matchede den, jeg får med mine normale studio mikrofoner, og der var et godt stereobillede. Der var også minimal baggrundsstøj, så LS-P2 optagelserne kunne uden problemer bruges i et seriøst studio-projekt."

"Lad dig ikke narre af størrelsen — dette er en yderst imponerende og intuitiv lille optager", skrev Sound On Sounds anmelder.

www.indigo2.dk/recordere (vores side med alle de optager, vi sælger)

Model LS-P1 har lidt mindre hukommelse og ingen ekstra basmikrofon, men optager lige så godt som LS-P2. Prisen er kun 999 kr.

Browseren husker størrelsesindstillinger

Når du besøger en masse forskellige hjemsider, så vil der være nogle, som du synes, står for småt, mens andre står for stort.

Det er meget nemt - og meget praktisk - at lave om på.

Når du er på en side, som måske er for bred til at du kan se det hele, så kan du trykke Ctrl – (siden formindskes)
Ctrl + (siden forstørres)
Ctrl 0 (tilbage til normal størrelse, 100%)

På en Mac er det ikke Ctrl, men cmd-tasten, du skal bruge.

Det fungerer i Firefox, Chrome og Safari, men i Microsoft Edge kan jeg ikke få Ctrl 0 (nulstilling) til at fungere.
Hvad værre er: Edge og Safari husker ikke indstillingerne for de enkelte hjemsider.
Når du næste dag besøger den samme side igen, så er størrelsen nulstillet.

Det gør de andre browsere IKKE og det er en kæmpe fordel.
Så brug Firefox eller Chrome.

De er ret forskellige, men de har begge deres fordele og ulemper.
Jeg bruger næsten kun FireFox, men Chrome har en bedre printfunktion med oversigt over de sider, du planlægger at printe.

Flere tastaturkommandoer (Windows)

Tastaturkommandoer (Mac)

Apple opdaterer

13. juni 2017

Nye, hurtige iMac Pro kommer til december

Da Steven Jobs introducerede den første iPhone, citerede han Alan Kay fra Xerox PARC, som sagde: "People who are really serious about software, should make their own hardware."

Det er en filosofi, som Apple har efterlevet og levet højt på i alle årene. Apple kører deres eget cirkulære økosystem, hvor de har fuldstændig styr på hvilken hardware, der sidder i deres computere, og derfor kan deres software tilpasses 100% til de maskiner, det skal køre på. Det giver en stabilitet, som er sværere at opnå med Windows-PC'er, men ikke umulig (hvilket Indigo 2's egne PC'er er et bevis på).

Der har i nogen tid været en stigende utilfredshed blandt hard-core Mac-brugere, som ikke følte, at hardwaren fulgte med den nyeste teknologiske udvikling. Nogle frygtede ligefrem, at Apple var på vej til at droppe deres (Mac Pro) computere.

Apple tjener 10 gange så meget på iPhone, som på Mac-computere.

Kay sagde i øvrigt også, at "den bedste måde at forudsige fremtiden på, er at opfinde den", mens Bohr (eller Storm P.) sagde, at "det er svært at spå, især om fremtiden"

Heldigvis har Apple midlerne til at opfinde den fremtidige Mac Pro, og de har også intentioner om at gøre det. Apple siger, at en helt ny Mac Pro er på vej. Man kan så håbe, at de mener, at den skal komme i 2018, men det vil de ikke sige.

Så er der også gået 3-4 år uden de store forbedringer af deres hurtigste computer. Faktisk vil nye iMac Pro modeller nok allerede i år overgå de hurtigste, nuværende Mac Pro modeller.

Men bare vent! Mac Pro skal nok slå alle rekorder for hastighed (og pris).

Apple arbejder hårdt med at "gentænke" Mac Pro, som skal være i modulært design, så det bliver lettere at opdatere dem med hurtigere CPU'er og vilde grafikkort (som bliver varme og har brug for mere plads til køling).

Der var engang, hvor Apple var kendt for sine computere, mere end for iPhone.
Mac Pro (det sorte askebæger) har sidst fået en update sidst i 2013. Siden da er der sket meget for både CPU og RAM, men ikke for Mac Pro.
Apple har nu opdateret sine Mac Pro-modeller, men ikke meget, og flere skribenter anbefaler, at man i stedet venter på de iMac Pro-modeller, der skal komme til årsskiftet.
Det er heller ikke nogen stor opdatering, der er kommet. RAM'en er stadig kun DDR3 i 1866 MHz, hvor DDR4-2400 ville være mere rimeligt.
Thunderbolt er stadig kun generation 2, og der er ikke USB 3.1 med de nye Type-C sokler. Priser fra 27.000 til 55.000 kr. med moms.

Forhåbentlig i løbet af 2018 vil der komme en helt nydesignet Mac Pro, bl.a. fordi det flotte udseende i den nuværende Pro-model har sine begrænsning mht. muligheder for at udvidde med flere interne SSD'er eller større grafikkort.
Apple har endda indrømmet, at Mac Pro-designet var en bommert. Og det er også årsag til, at der ikke er kommet de store opdateringer: Der ville nemlig blive problemer med at slippe af med varmen.

Der har længe været er et stort ønske om at få opdateret hardwaren, så Mac- computerne igen bliver "state og the art". Det ser ud til at disse bønner bliver hørt.

Apples developers confererence 2017 afslørede Tim Cook de kommende nyheder.

Mac Pro vil komme i en helt ny udgave "et stykke inde i 2018".
Og så vil der kommer en forøgelse af iMac-familien. De nye modeller kommer til at hedde iMac Pro og de kommer til december, og de vil være langt hurtigere end de nuværende Mac Pro.

De kommende iMac Pro ser forrygende stærke ud.

Spørgsmålet er, hvad musikerne siger til at have en computer med to stk. blæsere placeret på bordet lige foran sig, hvor den nuværende Mac Pro dog trods alt kan sættes lidt væk under bordet?

iMac Pro vil være langt den hurtigste Mac – ever.

Priserne starter så også ved 5.000$ og det svarer nok til små 45.000 kr. i Danmark. Det er da også en slat penge.

Se de kommende iMac Pro her: https://www.apple.com/dk/imac-pro
Og her på Apple DK's nyhedssider: Klik og læs!

Og på Toms Guide: www.tomsguide.com/us/apple-new-imac-2017,news-25231.html

Der er også sket en opdatering af MacBook og MacBook Air, skriver The Verge

Og der kommer et nyt macOS kaldet "High Sierra" til efteråret, skriver The Verge.
Bl.a. vil Hieracal File System blive erstattet med Apple's eget. Spændende om dette og andre ændringer vil give problemer for musikere, som de seneste OS-opdateringer har gjort i begyndelsen.

Endelig er der en iOS 11 på vej til iPhone og iPad. Læs mere her på The Verge.

Digitalt

Mapflakes: En ny danskudviklet rejse- og livsstils-app har set dagens lys.

Med Mapflakes kan du oprette dine egne unikke kort med dine personlige beskrivelser og dine egne fotos.

Kortene kan du dele med dine venner og resten af verden, og du kan downloade kortene og bruge dem offline. Dermed kan du også bruge appen som vejviser til de mange spændende steder, du på forhånd har planlagt at besøge – og du kan tilføje nye opdagelser undervejs.

Du kan også lade dig inspirere og swipe gennem dine venners kort, og finder du et interessant kort, kan du gøre det til dit eget og bygge videre på det.

Mapflakes er gratis på www.mapflakes.com.

Her kan du også se en kort præsentationsfilm om appen.
 

Edderkopcapo?: her er et opfindsomt påfund til guitarister. Edderkop-capo'en:
www.soundonsound.com/reviews/creative-tunings-spidercapo

App til iPhone: Olli - Real time cartoonification

Microsoft har annonceret en Windows 10 S, (S=Store?) som skal tage kampen op med Macbook og med Googles billige ChromeOS (Chromebook). En af ulemperne er at Windows 10 S kun kan installere Apps fra Microsofts Windows Store. Derfor fraråder jeg Windows 10 S til alle andre end skoler.
Man vil dog i hele 2017 kunne opgradere gratis til Windows 10 Pro.

Surface: Microsoft har annonceret nye Surface Laptop's med Windows 10 S, som ser fantastisk stærke ud. Som en kuriositet er overfladen omkring tastaturet beklædt med stof – det ligner mest en slags filt. Sikkert meget behageligt at hvile hænderne på.
www.microsoft.com/da-dk/surface/devices/surface-laptop/overview
Og anmeldelse fra The Verge inklusive videopræsentation.

Sci-Fi fans: The Verge viser trailer fra den kommende Blade Runner 2049 film med Harrison Ford og Ryan Gosling.

John Oliver kæmper for net neutrality.

Digitalt

Windows 10 kommer i den næste større opdatering d. 11 april 2017.
Gamer mode er det helt store samtale-emne blandt computerbladenes journalister.

Nogle musikerblade og andre i branchen har også fået øje på denne nye funktion, som de forventer sig meget af.
I korte træk går det ud på at man skal kunne skærme et kørende program af, så andre processer ikke kan "genere" det. Dit audioprogram vil køre i afskærmede processor-kerner og -tråde, mens mere uvedkommende, men alligevel nødvendige processer skal køre i sine separate kerner og tråde.
Der er kun lidt information om "Gamer mode", men jeg holder øje med emnet for dig.
The Verge skriver om de bedste, nye ting i Windows 10 Creators Update'en.

Samsung Galaxy S8: Berlingske Digital skriver om Samsungs nye Galaxy S8 smartphone, som blev præsenteret onsdag aften.

4 meter høj Method-2 robot ligner noget fra Aliens eller Transformers. En mand kan sidde i robotteens hoved, og styre dens bevægelser. Et foruroligende syn!
Boston Dynamics nyeste robot har fået hjul og kan springe over et bord.
Her er Boston Dynamics Atlas, en mere menneskelignende robot.

Artificial Intelligens (AI) gør store fremskridt i disse år og sammen med den voksende robotindustri giver det en giftig blanding, som vil udraderer mange millioner jobs i den nærmeste fremtid. Giftig - hvis vi ikke forstår at håndtere udfordringen, men også med mulighed for kortere arbejdstid og færre nedslidende jobs.

Lavtlønnede jobs overtages af robotter: En amerikansk rapport konkluderer, at 83% af de dårligst betalte jobs kan og vil forsvinde pga. automatisering.
Værst går det formodentlig ud over transportsektoren, hvor mellem 2 og 3 mio. lastbilchauffører står til at miste jobbet inde for de næste 15 år. Hårdt ramt bliver også kassedamer (hedder det stadig det?), fastfood branchen, kundeservice m.fl.
USA vil blive særlig hårdt ramt, da de har mange jobs, der kan erstattes af robotter, men det Kina og Korea og til dels Europa, der bygger robotterne.

Borgerløn: Det har fået flere lande som Finland og Holland til at eksperimentere med borgerløn. I Californien har Sam Altman startet et eksperiment med "basic income", hvor 100 familier i Oakland får mellem 1000 og 2000 dollar om måneden uden nogen betingelser. Formålet er at studere, hvordan menneskers liv ændres, hvis de ikke længere skal bekymre sig om at falde igennem det stormaskede amerikanske sociale sikkerhedsnet.

Anki's nye robot Cosmo har personlighed: https://anki.com/en-us/cozmo

Google eksperimenterer med AI (Artificial Intelligence).
Det har bl.a. resulteret i en "Uendelig trommemaskine"
og "A.I. Duet", som spiller sammen med dig på keyboard.
Giorgio Cam er også ret sjov. Du tager et billede af "noget" med din smartphone, og Giorgio Cam fortæller dig, hvad den tror, det er og laver en lille Rap ud af det.
Koden til programmerne er til fri afbenyttelse.

Apple har netop præsenteret en ny, kraftig MacBook Pro med en såkaldt "Touchbar".
Tom's Hardware: www.tomshardware.com/news/apple-touch-bar-hubris,32940.html

Mange har været ude med riven og kritisere MacBook Pro. BBC News skriver at det er absurd, at Apple nu laver 17 forskellige konverter-dongler, når de i stedet burde bibehold de porte, som de nu dropper med deres nye MacBook's.
Kritikken har fået Apple til at sænke priserne dramatisk på disse dongler.
Og har fået en Mac-bruger til at lave virkelig sjove undertekster til en gammel video

Her er en løsning til jer, der kommer til at savne Magsafe-opladestikket: ZAPTIP

The Verge er kritisk over for MacBook Pro, som de ikke mener fortjener Pro-navnet. De kalder den en "Pro MacBook Air" – men som sådan er de dog ret tilfreds med den.
Og her er deres anmeldelse af modellerne med Touch Bar.

Microsoft går direkte efter Apples kernekunder, den grafiske branche og de købestærke, statusbeviste kunder (og måske musikerne), med deres Microsoft Surface Studio
Her er en omtale af en StaffPad opdatering, som sætter dette nodeprogram i stand til at bruge Surface Studio's "drejekontroller".

Læs mere om Surface Studio på  The Verge og www.dr.dk


Den 28" store skærm kan med et ganske let tryk vippes op eller ned. Den har en opløsning på hele 4500x3000 pixel. Den er touch-følsom og kan også bruge Microsofts Pen og deres nye Surface Dial. Der er indbygget mikrofon, så den kan styres med Cortana. 4 stk. USB3 porte, Mini DisplayPort, Ethernet, Wi-Fi og SD-kort læser.

I foden ligger en rimelig stor computer, som kan udstyres med en Core i5 eller i7 CPU, 2TB hybrid harddisk, 8-32 GB RAM, og et Nvidia GTX 980M grafikkort.

Åbenlyse mangler i så dyrt et produkt er fx: HDMI (for tilslutning til ekstra skærm) og Thunderbolt – og så det mærkelige valg af USB 3.0 porte, hvor det åbenlyse valg ville være USB 3.1 med Type-C stik (som kan kombineres med Thunderbolt 3), men det kan jo komme senere.
De andre Surface produkter har heller ikke USB 3.1 eller Thunderbolt.

Priser på Surface Studio starter fra ca. 25.000 kr. (3.000 USD).
Det er usikkert hvornår eller om den kommer til Danmark.

Surface Pro 4 er Microsofts kombinerede tablet og notebook.
Den har touch-skærm og en meget nøjagtig Pen. Surface er de eneste computere, det spændende nodeprogram StaffPad kan bruges på med Pen til nodeindskrivning, da ingen andre er nøjagtige nok (ifølge StaffPad).
 

Og endelig er der kommet en ny notebook fra Microsoft, nemlig Surface Book.
Den har aftagelig touch-skærm.
Du kan læse om alle Surface produkterne her på Microsofts Surface sider.

Med Windows 10 og en voksende hardware produktlinje ser det ud til at Microsoft er rustet til at bevæge sig ind på Apple's territorium. Priserne er så også stort set lige så høje, så kik også på vore ABook's: ww.indigo2.dk/i2pc/notebook.htm

(Jeg skriver ikke om disse produkter, fordi jeg tror, du vil gå ud og købe en af ovenstående maskiner. Det er kun info om udviklingstendenser, som jeg tror, interesserer dig som læser af disse nyhedsbreve.)

iOS 10 med mere

Samsung Gear S3 Smartwatch får gode anmeldelser og ser godt ud (i mine øjne).
Apples nye Smartwatch ser til gengæld lidt sterilt og kedeligt ud (i mine øjne).

The Verge's første indtryk af den nye iPhone 7
Berlingske Business Digital kikker på Apples iPhone nyheder
Protester over fjernelsen af hovedtelefonstikket i de nye iPhone 7

Tom's Guide gennemgår de største nyheder i iOS 10

Tom's Guide: De bedste smartphones i 2016.
Tom's Guide: Bedste Apps til erstatning for Apples egne
Tom's Guide: De bedste iOS Apps, du ikke bruger (men burde...)
I det nye iOS kan du fjerne (skjule) Apps, du ikke bruger

Strømtab i USB-ledninger

Hvis du mister forbindelsen til eksterne USB-harddiske, som strømfødes via USB, eller din smartphone er langsom til at lade op, så læs videre...

Der kan være et ret stort strømtab i selv korte USB-ledninger på 1-2 meter.

Strømkablerne i USB-ledninger kan være ret tynde, og dermed tabes der mere strøm i overførslen end i (dyrere/bedre) USB-ledninger med tykkere kabler.

Kablernes tykkelse/kvalitet kan være beskrevet som fx 28AWG+26AWG/2C.
Tallene står på ledningen.
Højere tal svarer til tyndere kabler. Tallet bør være så lille, som muligt.
I ovenstående eksempel er tykkelsen af data-kablerne 28, mens det for de to strømkablers vedkommende er 26.

Som en tommelfingerregel for USB-harddiske (hvor der normalt arbejdes med 500mA) skal tallet for strømkablet nok være på 26 eller mindre for en ledning af 1 meters længde, mens det nok ikke skal være større end 24 for 2 meters ledninger.

Drejer det sig om kabler, der skal oplade smartphones eller  computere, bruges der ofte 1000mA eller mere, og så stilles der større krav til kablerne. Her bør du nok gå efter 24AWG for 50cm ledninger og 22AWG for en 1 meters ledning.

Original-ledninger vil som udgangspunkt fungere fint.
Se dig for, hvis du køber en USB-forlængerledning eller ny ledning til en USB-oplader!

Klik og læs den lange, tekniske forklaring.

Høretelefoner med mini-jack på vej ud?

Der er vedvarende rygter om at Apple vil droppe det gode, gamle 3.5 mm jackstik til høretelefoner i deres kommende iPhone 7.

Apple har aldrig været bange for at droppe teknologier, som vi alle tager for givet, blot for med ét slag at introducere noget nyt og smartere. Det kan være hårdt for dem, det går ud over, men man må give Apple, at de driver udviklingen fremad.

Vi har set Apple droppe FireWire og andre stiktyper. Nu ser det ud til at minijack til hovedtelefoner er det næste, der står for tur.
Ikke bare fordi Apple måske dumper det, men måske især fordi Intel udvikler på deres USB Type-C Digital Audio teknologi, som kan gå hen og blive en standard.

Minijack- eller 3.5 mm jackstik er måske det sidste analoge stik/kabel, der stadig bruges med computere og mobiltelefoner.
Og der er mange fordele ved at skrotte jack-stikket. Dels fylder det ganske meget, dels bruges det ikke til andet end høretelefoner.
De fleste computere og mobiltelefoner vil alligevel gå over til det nye USB Type-C stik i de kommende år, så hvorfor ikke også bruge det til at overføre lyd mellem hovedtelefon/mikrofon og fx mobiltelefon?

Og lyd i en computer eller mobiltelefon er jo i forvejen digital, så hvis man flytter konverteringen fra digital til analog ud i selve hovedtelefonerne, så får producenten af hovedtelefoner næsten fuld kontrol over kvaliteten af lyden, og den vil blive langt mere konsistent fra apparat til apparat. Det giver også mulighed for at man kan programmere hovedtelefonerne til fx at måle legemstemperatur, puls og andre parametre, der har betydning for sundheden.

Kilde: The Verge og AnandTech

Virkelige elegante, men naturligvis også dyre hovedtelefoner fra B&O

The Verge

The Verge, altid god for en interessant historie:


Gidselvirus angreb  – nu også på Mac-computere, skrev Berlingske Digital

Window 10 påmindelse: Sådan slipper du for påmindelser om at opdatere til Windows 10, hvis du ikke vil opdatere og er træt af at få en meddelelse hver dag:
Klik på [pil op] helt nede i højre hjørne af skærmen, Klik på "Tilpas".
Man kan også komme dertil med kontrolpanelet "Ikoner i meddelelsesområdet."
Ud for det punkt, der hedder "GWX", skal du klikke på [Skjul ikon og meddelelser].

Windows 10  –  opdateret info

Tjek om dine vigtige programmer fungerer med Windows 10; hvis de gør, så opdatér til Windows 10 nu eller blot inden 29.7.16.

PDF-printer
Windows 10 har sin egen, indbyggede PDF-driver (lige som Macintosh), så du behøver ikke hente en PDF-printerdriver separat, for at kunne lave PDF-filer.
Windows 10 ser efterhånden ud til at være et rigtig godt styresystem, så vi anbefaler alle at opgradere, så snart de er sikre på, at deres programmer fungerer, og at der er en kompatibel driver til dit ældre udstyr. Ellers må du se det som en lejlighed til endelig at få det skiftet ud.

Windows 10 har automatisk opdatering
Som man kan se ud af ovenstående, lader Microsoft til at være seriøs denne gang, når de siger, at de vil samarbejde med alle om at lave det hidtil bedste styresystem.
Under hele udviklingen har mange tusinde brugere også deltaget i Microsofts "Insider Program", hvor man har kunnet teste Windows 10 og sende sine kommentarer til Microsoft.
Opdateringer vil komme oftere, og de vil hurtigt adressere problemer og løse dem.
Af samme årsag har Microsoft valgt at alle automatisk får alle opdateringer. Kun i Microsoft 10 Enterprise kan man udskyde og helt fravælge visse opdateringer.

Indhentning af brugerdata
Nogle vil være bekymrede over denne nye opdateringspolitik, for den hænger tæt sammen med indsamling af data (telemetry data), men det er nok den pris, man må betale for at få et styresystem, der altid er opdateret og som hurtigt kan tilpasses med udgangspunkt i de data, Microsoft hele tiden henter.
Langt de fleste problemer på en PC skyldes gamle programmer og drivere, som ikke er opdateret, og dette problem forsøger Microsoft at tage hånd om med Windows 10.

Windows på alle apparater
Den måske største fordel ved Windows 10 er, at det er programmeret til at kunne køre på mange forskellige apparater: mobiltelefoner, notebooks, Xbox, tablets, osv.
Med tiden vil mange programmer altså kunne køre – ikke bare på din PC – men også på din telefon eller et andet apparat.

Opdatere eller ej?
Så skal du opdatere til Windows 10?
Ja, det synes jeg helt bestemt, du skal.
Tjek, om dine vigtige programmer fungerer, og gør de det, så kast dig ud i det.

96 kHz?  -  større er ikke altid bedre!

Holger Lagerfeldt bestyrer Lydmaskinen i fritiden og han skriver på baggrund af stor praktisk erfaring som mastering engineer i sit firma https://onlinemastering.dk om mange emner, der med sikkerhed vil interessere dig.

Her er hans tommelfingerregler for hvornår, du skal bruge den ene eller den anden sample rate (kHz-værdi) i dine lydoptagelser:
www.lydmaskinen.dk/viewtopic.php?f=34&t=43928
(nederst på siden linkes der til mere tekniske artikler om emnet)

I de fleste tilfælde vil 44.1 eller 48 kHz være et bedre valg end 96 kHz – og 192 kHz bør du aldrig bruge. Læs artiklen, bliv meget klogere og lav bedre lydproduktioner!

Indigo 2 anbefaler varmt det danske forum Lydmaskinen
Det er en guldgrube af informationer for alle musikere, og du vil altid få hurtig hjælp fra de andre musikere på Lydmaskinen, hvis du har et problem.

Hvilke ulemper er der ved (for) høje optagefrekvenser?
Det engelske musiker magasin, Sound On Sound spørger "Kan det betale sig at bruge 96 kHz eller 192 kHz sampling rate eller fylder det bare mere på min harddisk?"

Der er mange, der anbefaler 192 kHz sample rate, men der er ingen fordele ved det, svarer Sound On Sounds Tekniske redaktør. Og han fortsætter: "Faktisk er der gode argumenter for at høje sample rates gør mere skade end gavn.
Man får en større båndbredde, men ingen kvalitetsforbedring i 20Hz-20kHz området. Til gengæld får man flere problemer med fx  jitter, skriver han og foreslår, at du helt dropper 192 kHz.

Men du kan overveje 96 kHz til specielle situationer.
Du får større filer og det kræver mere af din PC's processor, men det mindsker også filter-artefakter (ved anti-aliasing), og du opnår en bedre (lavere) latency.
Problemerne med anti-aliasing opstår heldigvis kun i de høje frekvensområder, hvor der er mindre energi. Kort fortalt vil problemerne kun være udtalte ved optagelse af bækken, messing blæsere og strygere – og disse problemerne forsvinder helt ved optagelse i 96 kHz.

Det er også en fordel at bruge 96 kHz, når man fx restaurerer gammelt materiale fra båndoptagelser, men bortset fra det og hvis man ikke lige skal mike en trompet op, så er 44.1 kHz (eller 48 kHz) fuldt tilstrækkeligt.

I sidste ende skal de fleste optagelser konverteres til 44.1 kHz, og der skal du være opmærksom på at ikke alle programmer er lige gode til den opgave.
Her kan du se testresultater for din egen DAW (Digital Audio Workstation) op mod andre programmer. Meget interessant: https://src.infinitewave.ca


Ovenstående er en sammenligning mellem (en ældre) Cubase 6 og Studio One 2.51. Konvertering fra 96 til 44.1 kHz viser et skotskternet område i Cubase' tilfælde, hvilket indikerer problemer. Måske vil det hjælpe at opdatere Cubase til nyeste version?

Digitalt frikvarter

Windows 10 vejledninger på engelsk
Clean Install af Windows 10, vejledning på engelsk
Sikkerhedsindstillinger i Windows 10 – anbefalinger fra Berlingske Business Digital

Samsungs SSD 950 Pro med M.2 stik får flotte anmeldelser.
"Samsung continues to lead the SSD market. Its new 950 Pro delivers blistering performance in an elegant package. This beauty is a beast, but you might be surprised to learn that it's also affordable."

Ikke set tidligere: Surface Book notebook fra Microsoft.
Og en Surface Pro 4 tablet med tastatur.
Begge er helt forrygende computere med Windows 10 og særdeles velegnede til nodeprogrammet StaffPad.
Og nye Lumia telefoner med stærke specifikationer og spændende udvidelser.

De bedste antivirusprogrammer:
Toms anmeldelse af de bedste virusprogrammer i 2015 for både Windows, Macintosh og Android. Og husk at Mac ikke er sikrere end Windows; Mac-brugere bør også bruge virussoftware. Heldigvis er bedste Mac-antivirus gratis.
Windows computere: bedste gratis antivirus: Avira Free antivirus
Mac computere: bedste antivirus: Avast Free Mac Security (meget bedre end Sophos)
Android telefon: bedste antivirus: Avast Mobile Secuity

Digitalt frikvarter

De bedste Bluetooth højttalere, anmeldt af Tom's Guide.
De bedste tablets, anmeldt af Tom's Guide.
    Bemærk, at der kommer ny serie af Microsoft Surface i november.
De bedste droner anmeldt af Tom's Guide
Ny dansk, trådløs mikrofon. Let at skjule og dermed egnet til filmoptagelser.

Nyheder fra Microsoft: Deres første notebook, nye Lumia-telefoner og en ny serie af Surface Pro tavlecomputere, som anbefales sammen med nodeprogrammet Staffpad, der er et nodeprogram udviklet specielt til indskrivning af noder med pen.

Støvsug blæseren på CPU'en i din PC (deller notebook).
Det har jeg lige gjort – det var såmænd ikke fordi, der sad så meget støv mellem lamellerne, men alligevel faldt temperaturen fra 80 grader til 63 grader ved 100% belastning, og omdrejningerne faldt fra ca. 1800 til 1350, så den larmer også mindre. Støvsug resten af PC'en, nu du er i gang.

Virus, trojaner og spyware

Vi  taler med mange computerbrugere, der har fået browser hijackers og andre "ulykker" ind på deres PC.
Så kan de bruge en weekend på at få ryddet op eller måske vælger de helt at geninstallere Windows.

Tidligere var der flere direkte angreb på styresystemet, når man var på Nettet.
I dag er det mit indtryk, at trojanere og andet griseri kommer ind med aktiv hjælp fra brugeren selv.
Du klikker på noget, du ikke burde (fordi det ser tilforladeligt ud, og du er fristet af det, der loves), eller du overser, at der er sat indtil flere flueben i installationen ud for en hel del programmer, som du sikkert gerne vil være foruden.

Eller du downloader et program, som du bare må ha'.
Du vil fx gerne have et program, der kan brænde CD'er, eller du finder en god midi-afspille som vanBasco Karaoke Player, eller du er faldet over en komplet driver-pakke, som lover at du dermed kan konvertere mellem alle lyd- og videoformater.
Alt sammen noget mange mennesker har brug for – og derfor også lige dér, hvor alle snylterne på nettet slår til.

Rigtig mange får fx Ask's søgemaskine ind sammen med installationen af Java.
Ask søgemaskine er ikke farlig i den forstand, men den er godt nok irriterende at få ind, når det nu er Google, man foretrækker.
Desuden er det god kutyme, at man selv skal sætte flueben, når man vil have noget. Her er det omvendt, og det er ikke tilladt i Danmark.

Tjek filen før installation: Med hjemsiden Virus Total kan du teste et program, du har downloadet, inden du installerer det: www.virustotal.com
Det gælder også mail, hvor der er vedhæftet fx et dokument eller en Zip-fil.
Gem filen, men lad være med at åbne den. Tjek filen med Virustotal.

Ulykken er sket: På Malware Tips vil du ofte kunne finde en guide til at fjerne skidtet fra din computer: https://malwaretips.com/blogs/

Generelt bør du kun hente programmer direkte fra producenten selv.
Gå langt uden om download sider som C-Net, Softonic, Tucows med flere, som gør deres bedste for at lægge spyware ind på din computer.
Uanset om du sætter flueben eller ej, så risikerer du at få noget skidt med fra disse sider.
Slet mail fra afsendere, du ikke kender, hvis der er vedhæftet en fil. Hvis den er fra en kendt person, så gem den vedhæftede fil og scan den med www.virustotal.com

Her er en oversigt over nogle af de værste downloadsider.
Bemærk: Sourceforge er nu desværre også kommet på listen:
https://libreofficedk.blogspot.dk/2015/07/advarsel-undga-at-downloade-programmer.html

Skræmmende beretning om dårlige erfaringer med C-NET og Download.com:
www.groovypost.com/howto/avoid-computer-bloatware-from-cnet-download-com-crapware/

Thunderbolt får samme stik som USB 3.1

Mere om Thunderbolt 3 og USB 3.1 fra Tom's Hardware.
En virkelig nyskabelse i det kommende Thunderbolt 3 er dels det nye stik, som er det samme som til USB 3.1; dels at Thunderbolt 3 har integreret USB 3.1, så du med et enkelt Thunderbolt kabel og evt. en Thunderbolt-hub, har adgang til alskens hardware – inklusive alle eksterne USB-enheder.

Det nye stik er ikke ret stort, så det vil med stor sikkerhed blive den universelle stiktype for såvel standard USB-udstyr såvel som for mobiltelefoner og alt andet, der bruger USB og Thunderbolt.

USB Type-C stikket kan ikke vendes forkert (op og ned er det samme), og der kan overføres op til 100 Watt.

Thunderbolt 3 får 40 Gb/s båndbredde og kan dermed – via et enkelt kabel – på samme tid oplade din notebook, køre to 4K skærme og forbinde alle dine eksterne enheder (via en Thunderbolt hub / docking station).
Op til 6 Thunderbolt enheder kan sættes i kæde.
To computere vil også kunne forbindes direkte til hinanden via Thunderbolt Networking (peer-to-peer forbindelse).

Der kommer tre udgaver af Thunderbolt 3:
1) Passivt kobberkabel med 20 Gb/s båndbredde og op til 2 meter langt.
2) Aktivt kobberkabel med 40 Gb/s båndbredde og op til 2 meter langt.
3) Aktivt optisk kabel med 40 Gb/s båndbredde og op til 60 meter langt.

Læs mere længere nede på denne nyhedsside...

iPad som ekstra skærm

...til din Mac- eller Windows-computer
https://itunes.apple.com/us/app/duet-display/id935754064
Den ekstra skærm (iPad eller iPhone!) forbindes med iPad's 30-pin kabel, Lightning- eller USB-kabel
Pris ca. 100 kr. på iTunes Store (15,99 USD).
Video-demo: www.youtube.com/watch?v=aQSGitC3KnU#t=97

Digitalt frikvarter

Læs om Apples iPhone 6s og iPad Pro – sidstnævnte leveres overraskende nok med en pen eller stylus – det var ikke blevet godkendt i ærværdige Steve Jobs tid.

Og læs også om det nye iOS 9, som kan bruges af iPhone 4S og nyere og af iPad.

Berlingske Business skriver om Apples nye produktlancering.

SoundForge har nu også uønskede programmer og andet skrammel i downloads.

De bedste kommercielle og gratis antivirusprogrammer anmeldt af Toms Guide

SMS kan crashe iPhone, iPad og Mac-computere, skriver Version2

Thunderbolt 3 får samme stiktype som USB 3.1
Vi har i en tidligere mail stillet spørgsmålstegn ved om Thunderbolt kommer til at slå igennem, nu hvor USB 3.1 er udkommet og det vel at mærke i en udgave, som ligger meget tæt på Thunderbolt mht. overførselshastighed og strømstyrke.
Thunderbolt har dog stadig andre fordele: Der er integreret PCI Express og DisplayPort, og det kan trække op til to stk. 4K skærme, og så har det bedre og mere intelligent (styret) kommunikation ved dataoverførsel. Med mere...

Nu har en af producenterne bag Thunderbolt, Intel, slået sig sammen med "fjenden, som The Verge skriver: "if you can't beat them, join them", og det er besluttet at det kommende Thunderbolt 3 skal have samme stik som det nuværende USB 3.1 (også kaldet "Type-C"), som vi skrev om i marts måned.

Eksisterende Thunderbolt 1 og 2 kabler kan forsynes med en adapter, så de også kan bruges med de nye Type-C stik/sokler.
Thunderbolt 3 skal komme på gaden sidst på året sammen med introduktion af Intels kommende CPU-serie med kodenavnet Skylake.
Alt i alt tegner fremtiden for Thunderbolt lysere nu, hvor også Intel (og apple) understøtter USB 3.1 (og den fælles Type-C stik-standard).

Det mest interesante for Mac-brugere er, at Thunderbolt 3 er kompatibelt med USB udstyr, men ikke omvendt.
Kommende Mac-computere med Thunderbolt 3 behøver altså ikke også have USB-porte, da der er både Thunderbolt 3 og USB 3.1 i samme sokkel. Og USB 3.1 er bagud kompatibelt med ældre versioner af USB-standarden.
Det samme gælder ikke den anden vej, s�� man vil ikke kunne sætte et Thunderbolt lydkort til en USB 3.1-port, desværre.

Windows XP kan køre på din Mac eller PC

Mange gamle programmer, som fx Musicator, kan ikke køre under Windows 7 eller 8.
Det er et problem for mange, som er skiftet til Windows 7 eller 8 af sikkerhedshensyn, eller fordi de har fået ny computer med Windows 8.

Det har vi selvfølgelig en løsning på.

Du kan køre Windows XP i sit eget vindue i Windows 7 eller 8.
Og sikkerhedsproblemet klares på samme tid, da Windows XP i denne løsning kører i en såkaldt "sandkasse", som er beskyttet mod udefra kommende trusler, og skulle den alligevel blive inficeret med en virus, man man bare slette Windows XP eller hele "sandkassen" og starte forfra. De ulykker, man laver i Windows XP "sandkassen" (også kaldet en "virtuel maskine"), flyder ikke over i din computers rigtige styresystem.

Du kan bruge den virtuelle maskine og dens sandkasse til at lege med ting og til at teste ting i.
Derfor kaldes det også en sandkasse.

Vi har lavet en lille vejledning til at komme i gang med at køre Windows XP i et vindue i din Windows 10 vha. Oracle's VirtualBox. Du kan også installere Windows 7 eller macOS og køre det i et vindue i din Windows 10
Så kan du fortsat bruge nogle af dine gamle programmer.

Oracle's VirtualBox kan køre på Windows, Macintosh og Linux computere.
I VirtualBox kan du installere mange forskellige operativsystemer, så du kan køre Windows på din Mac eller fx macOS på din PC.

MacBook og USC Type-C samt USB 3.1

Mere om MacBook: Mange kommentatorer mener, at Apples nye MacBook viser os, hvordan fremtiden ser ud for notebooks.
Apple har altid været på forkant med udviklingen – og de er også de første til at droppe gode, gamle teknologier og tvinge deres brugere ud i noget helt nyt.

Som jeg skrev i sidste nyhedsmail, så har MacBook kun én eneste sokkel, nemlig en USB-C port, som bruges til både ekstern skærm, opladning af det indbyggede batteri, data-overførsel, mus osv.
Man kan dog få en adapter, så flere ting kan være tilkoblet på samme tid.

Bemærk også, at Thunderbolt-porten allerede er væk igen i den nye MacBook.
Og det elskede MagSafe strømstik, som blev holdt på plads magnetisk, så man ikke ødelagde noget, hvis man snublede over ledningen, er også væk. Det hele skal køre over én USB-3 port (samt trådløst, naturligvis – det er dér, Apple vil have os hen).
Måske skal man ikke bide så meget mærke i, at det er en USB-C port. Mere bemærkelsesværdigt er det, at der kun er én enkelt af dem. En Windows notebook har 3-4 usb-porte, og det er kun lige nok for mange brugere, så der skal nok som noget af det første købes en adapter fra Apple.

Alle vil stort set får brug for en eller flere adaptere, som konverterer USB-C til "noget andet", og heldigt nok har Apple masser af den slags, og de ved også godt, hvad de vil have for dem.
Et godt bud på USB-C portens "Sweitzerkniv" er Apples Digital AV Multiport Adapter til 79 dollar, hvilket nok svarer til lige omkring 700 kr. i dagens vekselkurs – immervæk også en slat penge for at få mulighed for at lade maskinen op, samtidig med at man måske har en ekstern usb-stick, en trådløs usb-mus, eller en HDMI-skærm / -projektor tilsluttet – alt sammen noget man tidligere tog for givet, bare var muligt, uden at det skulle være nødvendigt at købe ekstra.

Det særlig ved Apple er kundernes trofasthed, og det er kun denne kærlighed til navnet og designet, der tillader Apple at tvinge fremtiden ned over hovedet på deres kunder, uden at de gør oprør. Vi må alle være taknemlige for at Mac-brugerne på den måde baner vejen for alle os andre hængeører, der ikke skifter computeren ud samme dag, der kommer en ny teknologi.

Om få år kan vi måske glæde os over, at der ikke er alle mulige forskellige usb-stik, når det er nok med et enkelt USB-C stik.

Det glæder jeg mig oprigtigt til.

Men jeg tror også, at Apple har lavet en mindre bommert med sin nye MacBook.
Konkurrencen om at lave den tyndeste, letteste notebook har bragt os nogle af de flotteste og kraftigste bærbare computere fra især Apple og også de mange store PC-fabrikanter som Asus, Sony og Samsung m.fl., men der kommer et tidspunkt, hvor tynd er tynd nok, og hvor computeren ikke behøver være lettere, hvis det går ud over funktionaliteten.
Og lige her tror jeg, Apple er endt med sin nye MacBook. Én eneste USB-sokkel er bare ikke nok. Her går design ud over funktionalitet, og man skal godt nok være en meget stor æstetiker for at nøjes med én usb-port, bare for at notebook'en er et par millimeter tyndere og et par hundrede gram lettere.

Apple har selvfølgelig blikket stift rettet mod den fagre trådløse fremtid. Den er også rigtig fin, men der går nu nok nogle år, før vi alle har fået skiftet printeren, musen og kameraet m.fl. ud med trådløse (bluetooth-) modeller.

USB-C er så lille, at det kan bruges i alle apparater – også din smartphone.
Klik og se et USB 3.1 Type-C kabel sammen med et Standard-A / Micro-B kabel.

Er Thunderbolt på vej ud i kulden?
Måske ser vi allerede nu begyndelsen til enden for det forholdsvis nye Thunderbolt interface, som dukkede op for første gang i 2011 på en MacBook Pro?

USB 3.1 kan overføre 10 Gbps og det kan også trække mere strøm end USB 3.0, og det lader til, at USB 3.1 kan mange af de samme ting som Thunderbolt.
Da USB samtidig er laaaangt mere udbredt end Thunderbolt og billigere samt bagud-kompatibelt, så er der en risiko for at Thunderbolt lider samme skæbne som FireWire.

Apple er stort set de eneste, der endnu har leveret apparater med Thunderbolt.
Det er slet ikke slået igennem på PC-siden. Og det har taget år for lydkort producenterne at bringe Thunderbolt-audio-interfaces på markedet, og de er forholdsvis dyre – men, de har lavere latency, da Thunderbolt er en PCI Express teknologi og dermed har mulighed for bl.a. at skrive direkte til lager uden om CPU'en.
USB 3.0 lydkort kan i praksis trække lige så mange audio-spor, som Thunderbolt, men dog ikke med samme strømstyrke. Det vender USB 3.1 op og ned på, så hvad skulle begrundelsen for at bruge Thunderbolt egentlig være, når nu det er så meget dyrere, og kun Mac-brugere har haft adgang til det indtil videre?
Og her ser det endda også ud til at være på vej til at blive fortid.

USB 3.0 er stort set lige så hurtig som Thunderbolt i denne test fra MacWorld:
https://www.macworld.com/article/2039427/how-fast-is-usb-3-0-really-.html
USB 3.1 er dobbelt så hurtig som USB 3.0

Toms Hardware kommenterer den nye MacBook

MacBook m. retina skærm og Intel Core M Broadwell CPU

Apple er lige barslet med en virkelig flot, ny MacBook. Nogle highlights:

Den er virkelig tynd og let. Broadwell CPU = hurtig, ingen blæser og lang batteritid.
Retina-display, som er en ufattelig skarp skærm. Her er Apple førende og vi må håbe, at noget tilsvarende kommer til Windows-computere.
USB-C port, som kan klare både opladning, USB-3 overførsel og video-udgang (HDMI, VGA og Mini DisplayPort). USB-C stik har ikke noget "op eller ned", så man kommer ikke ud for at stikket ikke kan sættes i, blot fordi man har vendt det forkert!
Baggrundsbelyst tastatur.

Apple har altid været fremsynet og været de første til at bruge nye teknologier.
Til gengæld er de også de første til hårdt og brutalt at skrotte tilslutningsmuligheder, som vi ellers har været glade for – fx FireWire, netværk over kabel og indbygget DVD-drev med mere. Alt sammen dog noget, der kan klares via (dyre) adapterkabler.
Den nye MacBook har kun en USB-C port og en udgang til hovedtelefon. Intet andet. Og det er nok det eneste, man kan udsætte på modellen. På den anden side har det været nødvendigt at skære ind til benet for at lave den så tynd og let.

Læs mere her: https://www.apple.com/dk/macbook/

De bedste SSD'er

Toms Hardware's opdaterede liste over de bedste SSD'er januar 2015
Som de skriver i indledningen: hvis du går fra en traditionel harddisk til en hvilken som helst SSD, vil du opleve en meget stor forskel. Bortset fra det, så er der bestemt nogle mærker, som de anbefaler frem for andre, og det er altovervejende Samsung 840 EVO og den nye Samsung 850 EVO.
Er det den højeste ydelse, du går efter, så er det Samsung 850 Pro.

Dell lancerer buet 34" monitor

Med en opløsning på hele 3440x1440 i 21:9 format, har du et skærmareal, der er mere end dobbelt så stort som en 24".
Prisen på ca. 5.800 kr. inkl. moms er ikke afskrækkende, og mon ikke den falder?
Her ses to stk. 34" Dell U3415W ved siden af hinanden.

Stereomix er tilbage i Windows

Stereomix var en meget praktisk kanal i Windows-mixeren, som lagde alle kanaler sammen i én. Det havde bl.a. den fordel, at man kunne have to programmer åbne på samme tid, og det ene kunne så fx optage dét, det andet program afspillede.
En anden mulighed er, at man taler med en person over Skype og så kan man samtidig afspille en melodi for vedkommende, som kan høre den i en god kvalitet (i modsætning til at holde mikrofonen hen til højttalerne = dårlig kvalitet).
Stereomix kan så at sige afspille/optage alt det, der kan høres igennem højttalerne, men det hele styres internt via Windows mixeren.
Stereomix er tilbage! Det forsvandt med Windows 7 og 8, men vi har fundet en nem metode til at få den gode, gamle Stereomix frem igen.
Læs mere her på vore info-sider: www.indigo2.dk/info/stereomix.htm

Ugens Mac tip!

Anmeldelse af iPhone 6 og sammenligning med iPhone 5
iPhone 6 Plus
anmeldt af Mobil.nu: https://mobil.nu/iphone/iphone-6-plus-test-50218
Tips & Tricks til iPhone 6: https://mobil.nu/iphone/iphone-6-guide-50241

De bedste tips til iOS: Læs om at spare på batteriet (hvad der virker og hvad der ikke gør), hvordan du gemmer boardingkort på iPhone, låner eBøger på biblioteket og hvordan du kan gemme Apples kort og Google Maps på telefonen, så du sparer data.

Den bedste Windows notebook kommer fra Indigo 2

Det er en jungle at finde den bedste notebook. Besøger man på en af de bedste netbutikker, Proshop, så har de over 700 forskellige at vælge mellem. Der er over 70 modeller fra producenten Asus alene! Du kan indsnævre det, men når du har fundet en model, du kan lide, så leveres den måske kun med en 5400 RPM harddisk og Windows 8, og du vil hellere have Windows 7, og så er du lige vidt.

Sådan er det ikke hos os.

Indigo 2 har nogle få grundmodeller at vælge mellem, men RAM, CPU, harddisk/SSD og styresystem m.m, det bestemmer du helt selv.

Det bedste af det hele er, at det værksted, vi bruger, laver afsindigt gode notebooks.
Prikken over i'et er deres grundighed og suverænt gode support.
Og så er de er næsten lige så flinke som Indigo 2.

ABook notebooks samles i Danmark med udvalgte dele fra de bedste fabrikker.
ABook har fuld 2 års garanti på hardware.
ABook værkstedet laver garantireparationer samme dag, de får din notebook ind, og sender den tilbage igen til dig samme dag! Læs lige den sætning igen!

Læs mere: www.indigo2.dk/i2pc/notebook.htm

Windows slumre-tilstand  -  sparer dig for masser af tid

Sæt din Windows-PC til at slumre – i stedet for at slukke den – og spar tid.

Hvor lang tid tager det for din PC at starte?

Mit gæt er 30-60 sek., men det kan også være meget mere.

Min PC, som ganske vist har mange hjælpeprogrammer kørende, tager op mod 200 sek. om at være klar på Windows desktoppen.
Det tager den 25 sek. at lukke.

Men i stedet for at lukke, sætter jeg den til at slumre.
Det tager den 6 sek. at gå i slumre-tilstand, og den vågner op igen på kun 10 sek.

Prøv det selv! Jeg vil tro, at du får bedre resultater end jeg.

 1. Klik på Windows-flaget i nederste venstre hjørne på desktoppen.
 2. Klik på pilen lige til højre for knappen , hvor der står [Luk computeren]
 3. Vælg menupunkter "Slumre"

Du kan godt sætte din PC til at slumre med flere programvinduer åbne, og så slipper du endda for at starte disse programmer igen, som du må gøre, hvis du vælger at lukke PC'en helt.
Så hvis du er i gang med at skrive et brev, og du måske samtidig har en browser kørende og evt. også et mailprogram, så er alle disse tre programmer klar med det samme, når du vækker din PC fra slumretilstand, og du kan straks fortsætte med at skrive på dit brev, hvor du forlod det.
Det er dog stadig klogt at gemme med korte mellemrum, for i tilfælde af strømafbrydelse, så lukker computeren helt ned. Brug [Ctrl]+[S] for at gemme jævnligt.

Du vækker din PC fra slumretilstand ved at røre ved musen eller trykke på en tangent på dit tastatur.

Dvale
Jeg anbefaler ikke længere at sætte PC'en i dvale, da man ikke sparer nogen tid, og da nogle lydkort-drivere ikke kan lide dvale.

Strømbesparelse
Med forrige generation og ældre (Ivy Bridge) var strømforbruget under dvale nok op mod de 5 Watt. Med Haswell- og især Skylake-bundkort, er forbruget på kun 1 Watt.

Hvis du vil sætte Windows til automatisk at gå i slumretilstand, når du ikke har brugt computeren i fx 20 minutter, så skal du gå til Strømstyring:
Højreklik på [Windows]-startknap og vælg "Strømstyring".
Her kan du i venstre margin klikke på "Angiv, hvornår computeren skal slumre"

Bemærk, at du dermed ændrer på netop den strømstyringsplan, der er valgt under "Foretrukne planer".

Normalt ville man vælge "Balanceret (anbefales)"

Hvis du arbejder med musikoptagelser, så kan du med fordel vælge "Høj ydeevne". Her risikerer du ikke, at computeren pludselig vælger at spare på strøm eller på CPU-hastigheden, så du får klik og knas i dine optagelser.

Kort og godt til computer-musikeren

 1. Bliver din PC langsommere? Du kan gøre flere ting. Installér kun de mest nødvendige ting, og pas på – selv legitime installationsprogrammer som Adobes Flash Player og Java opdateringer sniger sig til at installere fx McAfee's Security Scan Plus og Ask toolbar, hvis du ikke er opmærksom og får fjernet et par flueben.
 2. Piriform's CCleaner hjælper til at holde din Windows ung og frisk! Det kan vise startup tasks, rense ud i registreringsdatabasen (eget ansvar), finde "duplicate files" med mere.
  Piriform laver også Defraggler (bedre defragmentering), Recuva (redder slettede filer) og Speccy (viser information om dit system. www.piriform.com/download
 3. Det populære download site CNET installerer ekstra programmer, som du bestemt ikke ønsker. Klik og læs den oprørende historie her – og hold dig langt væk fra CNET (download.com). Hent kun original software direkte fra producenten selv!
 4. LeapMotion skulle gøre det muligt at styre din software med hænderne – ikke skærmen, som med "touch screen", men foran skærmen.
  Måske noget for den avancerede luftguitarist eller amatør-dirigent?
 5. Støvsug din notebooks blæser! Vi har kunnet løse mange kunders problem med computer-nedbrud, blot ved at få dem til at støvsuge notebook'ens blæsere grundigt. Når blæseren støver til, drosler CPU'en ned, og så går alting langsomt eller helt i stå.
 6. www.lydmaskinen.dk er et forum for musikere, hvor du finder store mængder af praktisk, brugbar information og hjælp. Opret en profil (det tager 2 minutter), herefter kan du stille spørgsmål til de mange andre musikere i forummet. Du får normalt flere virkelig kvalificerede svar inden for nogle timer. Stor anbefaling!

Mac: Thunderbolt-FireWire adapter fungerer fint

På de seneste Apple computere er FireWire 400 og 800 blevet erstattet af det nye Thunderbolt interface, som er udviklet af Intel og Apple.
Hvis du har et ældre FW-lydkort, så er der dog hjælp at hente i Apple's butik, hvor du finder en Thunderbolt-FireWire800 adapter til 229 kr.

Focusrite har meddelt, at alle deres FireWire-lydkort fungerer med denne adapter. Dog skal du også have en FW400-800 adapter (det følger med nye Focusrite Saffire lydkort senere på året.)

Adapteren fungerer generelt fint, og bør også virke med andre producenters lydkort.
Vi har dog også set beretninger om problemer, så spørg dig for – fx på det fine forum www.lydmaskinen.dk

PC: Virusbeskyttelse og firewall

Vi anbefaler Avira og til dels Microsoft Security Essentials som virusbeskyttelse på Windows-maskiner.

Ingen virusbeskyttelse giver 100% beskyttelse. Det er nok nærmere 90% i gennemsnit.
Microsofts program Security Essentials (MSE) ligger ikke i den bedre ende, men det følger med Windows, så du er beskyttet fra første færd.

Det tyske program Avira er meget bedre end MSE, så det anbefales hermed. Det bliver næsten altid valgt som det bedste gratisprogram og er endda bedre end de fleste kommercielle.
Nogler virusprogrammer sløver computeren, og nogle kan give uforklarlige nedbrud. MSE kører problemfrit, men beskytter ikke så godt som fx Avira, som kan hentes via vores downloadside.

Da ingen programmer som sagt giver fuld beskyttelse, så er det langt vigtigere at opføre sig "med omtanke", når man færdes på nettet.


Sikkerhed på nettet – Java, Adobe Reader og Flash

Når en Windows-computer bliver inficeret med virus, så skyldes det sandsynligvis at brugeren har glemt at opdateret Java, Adobe Reader eller Flash, skriver CRN https://crn.dk/nyheder/java-river-hul-i-windows-1.475962.html

Og infektionerne kunne for 99,8% vedkommende være undgået, hvis blot brugerne ville opdatere deres software til seneste version. Derfor er der al mulig grund til at kikke på programmet Secunia PSI (Personal Software Inspector), som du kan hente i en gratis, personlig udgave her:
https://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/

Secunia PSI tjekker løbende alle dine programmer og fortæller dig, hvis der er en vigtig opdatering. Programmet kan sættes til automatisk at hente opdateringerne go det fungerer rigtig godt.

...og nu hvor vi er i gang med anbefalingerne af fine, danske gratis-programmer, så er her en håndfuld hjælpeprogrammer fra Piriform, som alle kan have glæde af:
CCleaner optimerer og renser ud i din PC (benyttes med forsigtighed)
Defraggler erstatter Windows defragmentering og gør det bedre.
Recuva kan finde filer, som du ved et uheld har slettet og gendanne dem.
Speccy giver dig avancerede og detaljerede informationer om hele dit PC-system.
https://www.piriform.com/products

Thunderbolt (tidl. LightPeak) introduceret i MacBook

Vore bærbare og stationære computere er allerede i nogen tid blevet leveret med USB 3 (SuperSpeed USB). Nu er Apple klar med en MacBook Pro, der har det nye Thunderbolt interface fra Intel. Med 10 Gb/s er det dobbelt så hurtigt som USB 3, 20 gange så hurtigt som USB 2 og 12 gange hurtigere end FireWire 800.

Som det oprindelige navn indikerer, var det tænkt som et lyslederkabel, hvilket har sine fordele fx i forhold til ground-loops og kabellængder på op til 100m, men det er midlertidigt droppet til fordel for billigere kobber-kabler, der til gengæld kan overføre strøm. Ændringen er sket i et samarbejde med Apple.

PC'er skulle også snart kunne bruge Thunderbolt, men muligvis ikke med AMD-chipset.
Thunderbolt har mulighed for at erstatte både PCI Expres, SATA, USB og FireWire, men i branchen tror man kun, det kan lade sig gøre, hvis Intel overgiver udviklingen og standardiseringen af teknologien til en uafhængig organisation, som det var tilfældet med USB.

Thunderbolt arbejder med realistiske hastigheder på 800MB/s og kan overføre video, audio, data (og strøm) i fuld duplex med tids-synkronisering, så det er ganske interessant for musikere og flere producenter forventer at lave lydkort (audio-interfaces) til den nye teknologi.

Sæt din egen bærbare, superhurtige musik-notebook/strong> sammen her: www.indigo2.dk/notebook.htm/a>